Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

UvA-hoogleraren Patti Valkenburg en Erik Verlinde, NWO-Spinozalaureaten 2011, maakten tijdens de uitreiking op vrijdag 9 september bekend hoe zij de komende jaren hun premie van 2,5 miljoen euro gaan besteden. De Spinozapremie is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap.

Spinozawinnaars 2011
Patti Valkenburg en Erik Verlinde

UvA-hoogleraren Patti Valkenburg en Erik Verlinde, NWO-Spinozalaureaten 2011, maakten tijdens de uitreiking op vrijdag 9 september bekend hoe zij de komende jaren hun premie van 2,5 miljoen euro gaan besteden. Valkenburg gaat een jarenlange, grootschalige studie onder negenhonderd gezinnen doen. Verlinde hoopt grote vervolgstappen in zijn onderzoek te zetten en wil daarnaast zijn ideeën toegankelijk maken voor een breder publiek. De Spinozapremie is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap.

Patti Valkenburg

Prof. dr. Patti Valkenburg, hoogleraar Jeugd en Media aan de UvA en directeur van het Center of research on Children, Adolescents and the Media (CcaM), onderzocht de afgelopen twintig jaar elk denkbaar onderwerp op haar terrein: ze richtte zich onder andere op de invloed van reclame op het zeurgedrag in de supermarkt, de invloed van internetporno op de seksuele moraal van tieners, en de invloed van sociale media op de vriendschappen van kinderen en jongeren. In het afgelopen jaar ontving zij een Europese ERC Grant van 2,5 miljoen euro, de Hendrik Müllerpijs van de KNAW en de NWO-Spinozapremie. Met deze serie onderscheidingen op haar naam gaat zij zich nu richten op wat ze haar ‘levenswerk’ noemt: een jarenlange, grootschalige studie onder negenhonderd gezinnen, waarin ze al haar ervaring van de afgelopen twintig jaar bundelt. ‘In de afgelopen jaren heb ik allerlei verschillende aspecten van jeugd en media onderzocht. Op basis daarvan heb ik een model ontwikkeld om de individuele ontvankelijkheid van kinderen voor verschillende aspecten van mediagebruik te onderzoeken’, aldus Valkenburg.

De Dr. Hendrik Mullerprijs wordt op maandag 12 september uitgereikt aan Valkenburg. Ter gelegenheid hiervan organiseert de KNAW het minisymposium De school van Patti Valkenburg.

Erik Verlinde

Voor prof. dr. Erik Verlinde, hoogleraar Theoretische Fysica aan de UvA, kwam de Spinozapremie precies op het juiste moment. Onlangs culmineerde al zijn werk in een verbluffend nieuw inzicht over de oorsprong van zwaartekracht. In de komende jaren hoopt hij samen met ervaren collega-onderzoekers grote stappen te zetten. Verlinde wil daarnaast een deel van het geld besteden aan het verduidelijken van zijn ideeën aan een breder publiek. ‘Toen ik op de middelbare school zat, vond ik het vak natuurkunde helemaal niet zo interessant. Totdat ik een film zag over het werk van Stephen Hawking en Gerard ’t Hooft. Daarna wilde ik natuurkundige worden. Ik wil nu aan middelbare scholieren duidelijk maken dat de belangrijkste ontdekkingen in de natuurkunde niet decennia of zelfs eeuwen geleden gedaan zijn, maar dat er nog steeds heel veel belangrijke boeiende vragen zijn en spannende ontwikkelingen plaatsvinden - en zelfs nieuwe wetenschappelijke revoluties - die vergelijkbaar zijn met de kwantummechanica en relativiteitstheorie.’

Ook Heino Falcke, hoogleraar radioastronomie en astrodeeltjesfysica aan de Radboud Universiteit Nijmegen, ontving de Spinozapremie 2011.