In de jaarlijkse vergelijking van bachelor- en masteropleidingen staat de UvA in het totaaloordeel van hoogleraren over de brede universiteiten op een gedeelde tweede plaats. Zeven UvA-opleidingen hebben een nummer 1-positie in de beoordeling per opleiding.

Onder de titel ‘De beste studies’ maakte weekblad Elsevier ook dit jaar weer een vergelijking van populaire bachelor- en masteropleidingen aan de Nederlandse universiteiten en hogescholen. Zo’n 150.000 studenten en 2.500 hoogleraren en universitair hoofddocenten beoordeelden een groot aantal bachelor- en masteropleidingen. In het totaaloordeel van de hoogleraren over de brede universiteiten staat de UvA op een gedeelde tweede plaats met 19% van de stemmen. Vorig jaar stond de UvA nog op plaats vier (met 8% van de stemmen).

Zeven UvA-opleidingen op 1ste plaats

In de beoordeling per opleiding zijn er zeven nummer 1-noteringen voor de UvA. Aardwetenschappen en Wiskunde aan de UvA scoren de eerste plaats bij de studenten, met respectievelijk een gemiddeld cijfer van 7,1 en een 7,4. De hoogleraren zetten Communicatiewetenschap, Culturele antropologie, Psychologie, Natuur- en sterrenkunde, en Taalwetenschappen aan de UvA op nummer één. Communicatiewetenschap en Psychologie prolongeren hiermee hun toppositie bij de hoogleraren; ook in 2010 en 2009 bezetten deze opleidingen een eerste plaats.

De studenten beoordeelden hun opleiding op basis van verschillende criteria ondergebracht in zes rubrieken: faciliteiten, inrichting opleiding, onderwijs, docenten, toetsing, en organisatie & communicatie. In het studentenoordeel ontlopen de cijfers voor de verschillende opleidingen van de Nederlandse universiteiten elkaar traditiegetrouw erg weinig. Alle beoordeelde opleidingen van de UvA scoren gemiddeld tussen de 6,5 en 7,4.