Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Vele bètastudenten aan de UvA kunnen vanaf nu tijdens practica kiezen met welk besturingssysteem zij willen werken, Linux of Windows. Op vrijdag 7 oktober werd namelijk de zogeheten dualbootzaal in gebruik genomen.

Vele bètastudenten aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) kunnen vanaf nu tijdens practica kiezen met welk besturingssysteem zij willen werken, Linux of Windows. Op vrijdag 7 oktober werd namelijk de zogeheten dualbootzaal in gebruik genomen. Alle 58 pc’s in deze computerzaal zijn voorzien van zowel een Windows- als een Linuxbesturingssysteem. Bijkomend voordeel van dit dualbootsysteem is dat het zorgt voor een duurzamer energiebeheer. De zaal is bestemd voor de computerpractica van de studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Geavanceerd én duurzaam

De studenten kiezen bij het opstarten van hun computer in de dualbootzaal voor een van de twee besturingssystemen, Windows of Linux. Alle pc’s zijn voorzien van een extra zware grafische kaart, zodat studenten er bijvoorbeeld moleculaire simulaties en realtime 3D-animaties mee kunnen maken. Het is uniek in Nederland dat op deze schaal gebruik gemaakt wordt van systemen die met zowel Linux als Windows werken en ook nog eens op afstand beheerd worden.

Een ander uitgangspunt bij de dualboot was het duurzame beheer. Omdat het beheer van de computers op afstand wordt gedaan, kunnen deze te allen tijde worden uitgezet. Tevens hebben de machines een lager gemiddeld verbruik dan de oudere generatie practicumcomputers, ondanks de extra grafische kaart.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectleider Stephan Okhuijsen, s.okhuijsen@uva.nl.