EN

Leer uw informatievoorziening, webadressen en documenten online te organiseren en beheren met de cursussen RSS, Delicious en Google Docs & Slideshare.

De inhoud van een nieuwsbericht achterhalen, dat ene webadres terugvinden, uitzoeken wat de nieuwste versie van een document is: het zijn tijdrovende klusjes die zich vaak aandienen als u juist géén tijd heeft. Daarom heeft de Universiteitsbibliotheek een voorstel: geef ons een paar uur van uw tijd, en u bespaart daarna een veelvoud ervan.

In drie praktische workshops (op 24 november, 1 en 8 december) leert u uw informatievoorziening, webadressen en documenten online organiseren en beheren. Met RSS wordt bijblijven eenvoudig, met Delicious houdt u belangrijke webadressen onder handbereik en met Google Docs werkt u overal, alleen of samen met anderen, aan uw documenten. Het installeren van software is niet nodig, u kunt deze applicaties vanaf elke computer met internetverbinding gebruiken.

Praktische informatie

Alle workshops vinden plaats in het P.C. Hoofthuis, Spuistraat 134, zaal 005, van 13.00 tot 15.00 uur. Voorkennis is niet vereist, inschrijven wel. U bent niet verplicht om aan alledrie de cursussen deel te nemen, op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke u wilt bijwonen. Voor de workshops over RSS en Google Docs heeft u een gratis Google-account nodig.

Hieronder leest u wat u van de drie cursussen kunt verwachten. N.B. Deze workshops worden voor het eerst gegeven. We zijn benieuwd of ze een goede toevoeging zijn aan het cursusaanbod van de Universiteitsbibliotheek en zullen u daarom aan het einde van elke workshop vragen naar uw mening.

Voor meer informatie mailt u naar cursuscoördinator Esther ten Dolle.

RSS (donderdag 24 november)

Maakt u regelmatig een rondje langs een aantal websites omdat ze belangrijke (vak)informatie bevatten? Bezoekt u daarbij websites soms voor niets omdat er geen nieuwe berichten zijn? Ondekt u vaak berichten die u graag eerder had willen lezen? Of zou u graag willen weten welke nieuwe berichten er over uw interesses zijn, ongeacht op welke website ze verschijnen? Volg dan de workshop RSS!

In twee uur tijd leert u daarin met behulp van RSS-feeds, Google Reader en Google Alerts uw persoonlijke nieuwsvoorziening efficiënt te organiseren. U blijft voortaan op de hoogte van wat voor u belangrijk is in minder dan de helft van de tijd die u er voorheen aan kwijt was.

Bent u niet in de gelegenheid de workshop van 24 november bij te wonen, maar wilt u wel graag meer weten? Op onze pagina over RSS vindt u alle informatie die u nodig heeft om zelfstandig met RSS aan de slag te gaan.

Delicious (donderdag 1 december)

Heeft u een lijst van favoriete websites (bookmarks) in uw browser die zo lang is dat het u niet meer lukt om snel die ene link terug te vinden? Zijn uw favorieten verspreid over meerdere computers? Wilt u graag webadressen delen met uw (mede)studenten, collega’s of onderzoeksgroep? Of bent u nieuwsgierig naar de websites die zij als favoriet hebben gemarkeerd?

In een workshop van twee uur leert u werken met Delicious: een website waar u uw favoriete webadressen kunt opslaan, van trefwoorden voorzien en met anderen delen. U heeft uw bookmarks voortaan altijd en overal onder handbereik, en vindt snel de link die u nodig heeft.

Google Docs & Slideshare (donderdag 8 december)

Heeft u overzicht over uw documenten? Werkcomputer, privécomputer, usb-stick, mailbox: waar staat de nieuwste versie? Hoeveel tijd bent u kwijt aan het e-mailen van documenten waaraan u samen met anderen werkt? Liggen de presentaties waaraan u zoveel tijd en zorg heeft besteed op uw harde schijf te ‘verstoffen’? Of wilt u uw presentatie graag aan anderen ter beschikking stellen, maar is het bestand te groot om het per e-mail te verzenden?

In een workshop van twee uur leert u werken met Google Docs en Slideshare. Voortaan heeft u altijd en overal de nieuwste versie van een document bij de hand, werkt u samen met anderen aan een document zonder heen-en-weer-gemail of verwarring over versies, en geeft u uw presentaties online een tweede leven.

Bent u niet in de gelegenheid de workshop op 8 december bij te wonen? Aan de hand van onze webpagina’s over Google Docs en SlideShare kunt u zelf aan de slag.