De UvA is gestegen van plek 165 naar 92 in de World Universities Rankings 2011-2012 van Times Higher Education. Ook de andere Nederlandse universiteiten doen het goed op de ranglijst. Nederland staat op de derde plaats van landen wanneer wordt gekeken naar het aantal universiteiten in de top-200 van de ranglijst.

De UvA is gestegen van plek 165 naar 92 in de World Universities Rankings 2011-2012 van Times Higher Education. Daarmee is de UvA de vierde Nederlandse universiteit op de lijst. Universiteit Utrecht is de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit op de 68ste plaats.

De Nederlandse universiteiten doen het dit jaar goed op de ranglijst. Nederland staat op de derde plaats van landen wanneer wordt gekeken naar het aantal universiteiten in de top-200 van de ranglijst, die traditioneel wordt gedomineerd door Amerikaanse en Britse universiteiten. Amerikaanse universiteiten voeren de lijst aan en bezetten plaats één tot en met drie. California Institute of Technology is de nummer één.

Methodologie

Er zijn verschillende internationale rankings met verschillende methodologieën. De ranking van Times Higher Education hanteert een methodologie met dertien verschillende prestatiegraadmeters, verdeeld over vijf brede categorieën: onderwijs (30%), citatie-impact (30%), onderzoek (30%), ‘international outlook’ - staf, student en onderzoek (7,5%) en derdegeldstroom (2,5%).

THE en QS

Sinds vorig jaar brengt Times Higher Education (THE) een eigen ranking uit. Daarvoor werkte THE nog samen met QS in de THE - QS World University Ranking. De QS World Rankings van 2011 werden onlangs bekend. Hierin staat de UvA op plaats 63.