Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Bewonersinitiatieven zijn dé manier om buurten vooruit te helpen. Het imago van bewonersinitiatieven als geldverspilling aan buurtbarbecues is onterecht. Dat concluderen Evelien Tonkens, bijzonder hoogleraar Actief burgerschap, en postdoc Sociologie Imrat Verhoeven na onderzoek onder ruim 1200 bewonersinitiatieven in Amsterdam.

Bewonersinitiatieven zijn dé manier om buurten vooruit te helpen. Het imago van bewonersinitiatieven als geldverspilling aan buurtbarbecues is onterecht. Dat concluderen Evelien Tonkens, bijzonder hoogleraar Actief burgerschap, en postdoc Sociologie Imrat Verhoeven na onderzoek onder ruim 1200 bewonersinitiatieven in Amsterdam. De studie van de UvA-wetenschappers is donderdag gepresenteerd aan wethouder van Wonen en Wijken Freek Ossel.

‘De meeste initiatieven zijn geen doelloos pretpakket, maar tastbare bijdragen aan de kwaliteit van leven, van huiswerkklassen tot en met schoonmaakacties en uitjes voor bejaarden. De initiatiefnemers doen dit niet voor hun eigen plezier maar om problemen op te lossen waar ze in hun buurt tegenaan lopen’, aldus Evelien Tonkens.

De bewonersinitiatieven zijn volgens de onderzoekers een zegen voor de buurt. Er worden veel nieuwe groepen bewoners bereikt. De meerderheid van de initiatiefnemers is vrouw (61 procent), bijna de helft is onder de vijftig (48 procent), de helft heeft lager of middelbaar onderwijs gevolgd (50 procent) en een derde van de deelnemers heeft een laag inkomen. In totaal is 40 procent van de initiatiefnemers een nieuwe Nederlander.

Empathie en zelfkritiek

‘Het merendeel van de initiatieven leidt tot een zichtbare verbetering in de buurt waar de bewoners ook écht op zitten te wachten’, aldus Imrat Verhoeven. “Tweederde van de deelnemers heeft beter geleerd om te organiseren, heeft meer empathie en is kritischer op zichzelf. Ook oordeelt nog eens tweederde van de deelnemers positiever over andere buurtbewoners en over de overheid. ‘Het is fascinerend dat een simpele methodiek voor wijkopbouw dat teweeg kan brengen’, aldus Verhoeven.

Dat de bewonersinitiatieven het desondanks zwaar hebben, ligt volgens Tonkens aan de oogkleppen van de politiek. Evelien Tonkens: ‘Linkse politici wil alleen geld uitgeven aan sociaal-economische verbetering via onderwijs en banen. Rechtse politici wil alleen bezuinigen vanuit de overtuiging dat burgers pas actief worden als de overheid zich terugtrekt. Niemand zal er dan ook rouwig om zijn als geld voor bewonersinitiatieven sneuvelt. Terwijl het juist deze initiatieven zijn die de buurt verbeteren en mensen in staat stellen om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen.’

Tonkens pleit er dan ook voor dat de bewonersinitiatieven en de begeleiding hiervan behouden blijven voor de wijken. ‘Het werkt beter dan verwacht, er is dus geen reden om te stoppen.’