Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De Van 't Hoff-medaille 2011 is toegekend aan de Groningse hoogleraar Ben Feringa. De medaille wordt eenmaal per tien jaar uitgereikt voor werk op het terrein van de chemie.

Uitreiking van de Van 't Hoff medaille
Uitreiking van de Van 't Hoff medaille aan prof. dr. B. L. Feringa door Prof. Robbert Dijkgraaf. Foto: Hanne Nijhuis

Prof. dr. Ben Feringa (Rijksuniversiteit Groningen) heeft de Van ’t Hoff-medaille 2011 in ontvangst mogen nemen. Dit heeft het bestuur van het aan de UvA verbonden Genootschap ter bevordering van Natuur-, Genees-­ en Heelkunde besloten op voordracht van een daartoe ingestelde commissie. De medaille wordt eenmaal per tien jaar uitgereikt voor werk op het terrein van de chemie, met uitsluiting van de biochemie.

De commissie kwam tot de voordracht van Feringa op grond van diens excellente en grensverleggende onderzoek op het gebied van de asymmetrische synthese, en het ontwerp van nieuwe functionele materialen en nanosystemen. Daarbij gebruikt hij alle mogelijkheden van de synthetische chemie om nieuwe structuren en functies te scheppen.

Robbert Dijkgraaf, president van de KNAW en universiteitshoogleraar aan de UvA, heeft de medaille uitgereikt op vrijdag 25 november tijdens de jaarvergadering van het Genootschap in Amsterdam. Vervolgens hield Feringa de jaarrede, getiteld De kunst om klein te bouwen.

De Van 't Hoff-medaille is vernoemd naar de Nederlandse scheikundige J.H. van ’t Hoff. De Amsterdamse scheikundige won in 1901 de Nobelprijs in de chemie. De medaille wordt eenmaal per tien jaar uitgereikt voor werk op het terrein van de chemie, met uitsluiting van de biochemie. De medaille is door het genootschap ingesteld in 2011, het Jaar van de Chemie en ook het honderdste sterfjaar van Van ’t Hoff.

Over het Genootschap ter bevordering van Natuur-, Genees-­ en Heelkunde

Het Genootschap, in 1790 opgericht door Andreas Bonn, hoogleraar Anatomie en Heelkunde aan de Doorluchte School in Amsterdam, organiseert wetenschappelijke bijeenkomsten, kent onderscheidingen toe aan beoefenaars van wetenschap, verleent reisbeurzen aan jonge onderzoekers en geeft steun aan activiteiten die passen binnen de doelstelling van het genootschap, i.e. de bevordering van de Natuur-, Genees- en Heelkunde.

Het lidmaatschap van het Genootschap wordt aangeboden aan gepromoveerde beoefenaren van de wiskunde, informatica, natuurwetenschappen of geneeskunde en aan hen die door opleiding of werkzaamheden een binding hebben met de Universiteit van Amsterdam.