Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

NWO kent een TOP-subsidie toe aan onderzoeksproject van UvA-populatiebiologen Maurice Sabelis, Martijn Egas, Arne Janssen en Merijn Kant. De biologen gaan onderzoeken hoe de spintmijt plantenafweer onderdrukt.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kent een TOP-subsidie toe aan het onderzoeksproject An invasive herbivore that manipulates host plant defence: plant physiology meets ecology van UvA-populatiebiologen Maurice Sabelis, Martijn Egas, Arne Janssen en Merijn Kant. De TOP-subsidie bedraagt maximaal 750.000 euro. In totaal heeft NWO in deze ronde zes aanvragen gehonoreerd.

Planten kunnen planteneters afweren: in reactie op vraat kunnen ze zich minder eetbaar maken door bijvoorbeeld gif te produceren. Maar ze kunnen ook natuurlijke vijanden van planteneters aantrekken door middel van geursignalen. Planteneters proberen echter aan deze dubbele houdgreep te ontkomen. De onderzoeksgroep van Sabelis aan het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica van de UvA toonde aan dat een Zuid-Amerikaanse spintmijt (Tetranychus evansi) recent Europa is binnengedrongen en tot een plaag in de tomatenteelt is uitgegroeid. Deze spintmijt kan de afweermechanismen van de tomaat zodanig manipuleren dat de plant niet slechter, maar juist beter voedsel oplevert. Met behulp van de TOP-subsidie gaat de groep van Sabelis nu onderzoeken hoe de spintmijt onderdrukking van plantenafweer voor elkaar krijgt. Ook gaan de onderzoekers kijken hoe afweeronderdrukking kan ontstaan door natuurlijke selectie, en hoe dit de concurrentie met andere planteneters en de interactie met natuurlijke vijanden beïnvloedt. Antwoorden op deze vragen kunnen leiden tot nieuwe plaagbestrijdingsmethoden.

Over de TOP-subsidie

TOP-subsidies bieden onderzoekers met een uitstekende staat van dienst de gelegenheid en de vrijheid de onderzoekslijnen van hun groep te versterken of te vernieuwen voor wat betreft inhoud en samenwerking. Het oogmerk is ruimte te bieden aan grensverleggende wetenschap van excellente kwaliteit. Het onderwerp van het onderzoek is vrij.