Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

UvA-hoogleraar Ben Kröse werkt mee aan een nieuw Europees onderzoek naar een robot die oudere mensen moet helpen in huis. Tijdens het drie jaar durende project kijken de onderzoekers naar de behoeften van ouderen en hun acceptatie van een robot in een intelligente woonomgeving.

UvA-hoogleraar Ben Kröse werkt mee aan een nieuw Europees onderzoek naar een robot die oudere mensen moet helpen in huis. Tijdens het drie jaar durende project kijken de onderzoekers naar de behoeften van ouderen en hun acceptatie van een robot in een intelligente woonomgeving. De studie, die wordt gecoördineerd door de Britse Universiteit van Hertfordshire, is deels gefinancierd door de Europese Commissie.

Wetenschappers aan de Britse Universiteit van Hertfordshire coördineren het nieuwe Europese project genaamd Acceptable Robotics Companions for Ageing Years (ACCOMPANY). De onderzoekers voeren de studie met de robot ook uit aan die universiteit. De resultaten worden gebruikt om de technologie aan te passen en de robot beter af te stemmen op de voorkeuren van de gebruiker.

Kröse, bijzonder hoogleraar Ambient Robotics aan de UvA, is opgetogen deel te kunnen nemen aan het onderzoek: ‘Bij dit project kunnen we eindelijk op grotere schaal bestuderen hoe ouderen omgaan met hulprobots. Dit kan, omdat gedurende langere perioden de robot wordt getest in een realistische omgeving. Behalve het robothuis aan de Universiteit van Hertfordshire wordt de robot ook getest in zorginstellingen beheerd door het Franse Maintien en Autonomie à Domicile des Personnes Agées.’

Andere instellingen die meewerken aan het project zijn de Limburgse Hogeschool Zuyd, het Duitse Instituut Fraunhofer, de Universiteit van Sienna en de Universiteit van Birmingham.