Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

UvA-promovendus Martha Luz Machado Caicedo heeft met haar proefschrift de belangrijkste prijs voor wetenschappers in Colombia, de Premio Alejandro Ángel Escobar, gewonnen. Ze kreeg de prijs voor werk op het gebied van sociale studies en humanistiek.

UvA-promovendus Martha Luz Machado Caicedo heeft met haar proefschrift de belangrijkste prijs voor wetenschappers in Colombia, de Premio Alejandro Ángel Escobar, gewonnen. Ze kreeg de prijs voor werk op het gebied van sociale studies en humanistiek. Machado Caicedo promoveerde in maart dit jaar aan de UvA op de culturele beïnvloeding van naar Colombia getransporteerde Afrikaanse slaven en hun nakomelingen op de Chocó, een inheemse indiaanse bevolkingsgroep.

In haar proefschrift stelt Machado Caicedo dat er een culturele beïnvloeding heeft plaatsgevonden doordat de inheemse Indiaanse bevolking eeuwenlang hetzelfde grondgebied heeft gedeeld met uit Afrika afkomstige slaven en hun afstammelingen. Zij onderbouwt dit aan de hand van historische bronnen en mythen, en door middel van vergelijkend onderzoek. Centraal in haar proefschrift staan de gebeeldhouwde, religieuze staven van de Chocó, die volgens Machado Caicedo Afrikaanse kenmerken vertonen.

Juryrapport

De jury vond haar onderzoek baanbrekend, want nooit eerder is diepgaand onderzoek naar dit onderwerp verricht. Het betekent een verrijking van de culturele kennis over de Afro‑Colombiaanse bevolking en hun immateriële erfgoed. Dat deze een eigen culturele geschiedenis heeft, werd lange tijd in Colombia ontkend en verguisd. Met haar boek over het esthetisch geheugen van de Afrikaanse slaven en hun nakomelingen heeft Machado Caicedo geprobeerd hun geschiedenis (en daarmee die van Colombia) te herschrijven en zo een bijdrage te leveren aan het discours over uitsluiting en onderdrukking.

Over de Premio Alejandro Ángel Escobar

De Premio Alejandro Ángel Escobar is de belangrijkste prijs voor wetenschappers in Colombia. De Fundación Alejandro Ángel Escobar kent al decennia lang prijzen toe voor bijzonder wetenschappelijk en sociaal-maatschappelijk werk. Sinds 1955 heeft de stichting 110 instituten bekroond voor hun bijdrage aan de samenleving (solidariteitsprijzen) en 109 wetenschappers voor onderzoek op het gebied van natuur- en scheikunde, sociale studies en humanistiek, milieu en duurzaamheid.

Martha Luz Machado Caicedo werd bij haar onderzoek ondersteund door het Nationaal instituut Nederlands slavernijgeschiedenis en erfenis (NiNsee) in Amsterdam, waar zij als wetenschappelijk onderzoeker werkt.