EN

Binnen het programma Science4Arts kent NWO financiering toe aan het project 'Veranderende verf en de gevolgen voor conservering, het presenteren en bewaren van Van Eyck tot Mondriaan'. De UvA leidt het project.

Binnen het programma Science4Arts kent de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) financiering toe aan het project 'Veranderende verf en de gevolgen voor conservering, het presenteren en bewaren van Van Eyck tot Mondriaan'. De UvA leidt het project. NWO honoreert 6 projecten met in totaal 3,6 miljoen euro .

Het door de UvA geleide PAinT-project ontrafelt waarom schilderijen verkleuren, barsten of op een andere manier slachtoffer zijn van de tand des tijds. Welke chemische processen veroorzaken de veranderingen in olieverfschilderijen? En hoe zorgen restauratoren ervoor dit schilderijen niet nog verder verslechteren? In dit project worden verschillende Nederlandse en Vlaamse schilderijen onder de loep genomen, van Van Eyck, Vermeer en Van Gogh tot Mondriaan. Het team onderwerpt de meesterwerken niet aan experimenten, maar maakt gebruik van verfreconstructies. Met computermodellen kan vervolgens onderzocht worden hoe verf zich kan gedragen onder verschillende omstandigheden.

Ook het Mauritshuis levert een financiële bijdrage. In het project werkt de Faculteit der Geesteswetenschappen samen met de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (hoofdaanvrager). Er zijn verschillende partners bij betrokken: Universiteit Utrecht, ESRF (Grenoble), IPANEMA Soleil, Diamond Synchroton Source (Oxford) en Institute of Surface Chemistry (Stockholm).

Over Science4Arts

Het programma Science4Arts is een initiatief van de gebieden Geesteswetenschappen en Chemische en Exacte Wetenschappen van NWO. Het onderzoeksprogramma richt zich op het onderzoeken van veranderingen in kunstwerken, zowel wat betreft de chemische en fysieke eigenschappen van een werk, de betekenis en inhoud van het object zelf, en de context van het kunstwerk. Binnen de projecten werken wetenschappers uit verschillende disciplines samen met experts uit de kunstwereld.