EN

In februari gaat de Illustere School van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA weer van start met tal van bijeenkomsten voor een breed publiek. Het voorjaarsprogramma bestaat uit collegereeksen, lezingen, debatten en rondleidingen.

In februari gaat de Illustere School van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA weer van start met tal van bijeenkomsten voor een breed publiek. Het voorjaarsprogramma bestaat uit collegereeksen, lezingen, debatten en rondleidingen op het terrein van de geesteswetenschappen.

In de collegereeks Het Nederlandse interieur: kunstnijverheid en de geschiedenis van de wooncultuur behandelen verschillende gastdocenten het Nederlandse interieur van de 17de tot het begin van de 20ste eeuw. In de reeks Meesterwerken en meesterzetten van dr. Frank Reijnders gaat het om de eigen subjectieve ervaringen bij een meesterwerk en het theoretische belang hiervan. Mathieu Lommen loodst de deelnemers aan Boekvorming in Nederland door 500 jaar boekontwerp in Nederland, beginnend met drukkers uit de handpersperiode tot aan toonaangevende ontwerpers uit de moderne tijd. Op het prgramma staat daarbij ook een presentatie van veel bekroond boekontwerper Irma Boom in de Bijzondere Collecties.

Keerpunten

In navolging op de collegereeks Keerpunten in de Natuurwetenschappen van de opleiding Bèta-gamma biedt de Illustere School dit voorjaar een dag met hoorcolleges aan onder de titel Keerpunten in de Geesteswetenschappen. De dag biedt een overzicht van waar de humaniora ons gebracht hebben, opgehangen aan de belangrijkste centrale inzichten en de ontdekkingen van Geesteswetenschappers.

‘Schilderen met een eitje’

Speciaal voor kinderen geeft prof. dr. Anne van Grevenstein een workshop op het terrein van schildertechniek: ‘Schilderen met een eitje’. De kinderen maken hierin spelenderwijs kennis met cultureel erfgoed en restauratie. Behalve collegereeksen en lezingen staan dit voorjaar ook weer rondleidingen, stadswandelingen en studiedagen op het programma. Ook in SPUI25 staan tal van bijeenkomsten gepland, zoals lunchlezingen door jonge wetenschappers over hun onderzoek.

Zie onderstaande verwijzing voor het volledige aanbod, data, tijden, locaties en deelnamekosten.

N.B. De collegereeks Aardse paradijzen: tuin en park tussen natuur en cultuur van Erik de Jong is afgelast (en wordt verplaatst naar het najaar).