Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Door de klimaatverandering is de verwachting dat we vaker te maken krijgen met extreme regenbuien. Maar wat is de invloed van deze stevige regenval op de grond? Met een zogeheten erosielaboratorium wordt bij het IBED onderzoek naar de gevolgen van de regenval gedaan. Bekijk hier de video van het onderzoek.

Door de klimaatverandering is de verwachting dat we vaker te maken krijgen met extreme regenbuien. Maar wat is de invloed van deze stevige regenval op de grond? Met een zogeheten erosielaboratorium werd hier afgelopen week bij het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) op het Science Park onderzoek naar gedaan.

Het erosielab is een unieke opstelling (de grootste van zijn soort in Nederland) waar in een grote bak een helling met bodemmateriaal is gemaakt. In het materiaal zitten allerlei sensoren en erboven hangen grote sprinklers waarmee intense (en minder intense) regenbuien kunnen worden nagebootst. Met de opstelling worden de effecten van de regenval op de bodem onderzocht. Bijvoorbeeld dat organische stof in de bodem sneller wordt afgebroken, waardoor meer CO2 in de atmosfeer komt.

Bekijk hier de video van het experiment.

Video wordt geladen..
Erosielab