Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Communicatiewetenschappers van de UvA starten vanaf zaterdag 4 februari, Wereldkankerdag, met het nationale onderzoek ‘Chemotherapie: Wat weet u ervan?’. Het onderzoek is gericht op het in kaart brengen van de kennis en beeldvorming over de effecten en bijwerkingen van chemotherapie.

Communicatiewetenschappers van de UvA starten vanaf zaterdag 4 februari, Wereldkankerdag, met het nationale onderzoek ‘Chemotherapie: Wat weet u ervan?’. Het onderzoek, dat wordt uitgevoerd in opdracht van Public Eyes Healthcare Communications, is gericht op het in kaart brengen van de kennis en beeldvorming over de effecten en bijwerkingen van chemotherapie. Op die manier kan patiëntvriendelijker en meer patiëntgerichte voorlichting worden ontwikkeld.

Dr. Julia van Weert, universitair hoofddocent Gezondheidscommunicatie, leidt het onderzoek. ‘Er is veel veranderd de afgelopen jaren in het doorlopen van chemotherapie en hanteren van bijwerkingen. Wat we willen weten is of er mythes, attitudes en (on-)waarheden bestaan over chemotherapie en in hoeverre deze afwijken van de werkelijke ervaringen van patiënten’, licht Van Weert toe. De onderzoekers zijn ook erg geïnteresseerd in de verschillen tussen oudere en jongere mensen.

Zowel mensen die te maken hebben gehad met chemotherapie als mensen die dat niet hebben, worden opgeroepen mee te doen aan het onderzoek. Het bevat dan ook twee aparte vragenlijsten. De UvA-onderzoekers werkten nauw samen met een panel van deskundigen bij de ontwikkeling van de vragenlijsten. Het onderzoek is financieel mogelijk gemaakt door Amgen BV.

Meedoen?

Het onderzoek loopt van 4 februari tot 4 april 2012. Alle Nederlanders boven de 18 jaar kunnen meedoen. Het invullen van de vragenlijst neemt ongeveer 15 minuten in beslag. Zie onderstaande verwijzing.