Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Switch to English

NWO heeft aan vijf onderzoekers van de UvA en het AMC een subsidie toegekend in het programma Investeringen NWO-middelgroot. Het geld is bedoeld voor de aanschaf van apparatuur en het opzetten van dataverzamelingen.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan vijf onderzoekers van de UvA en het AMC een subsidie toegekend in het programma Investeringen NWO-middelgroot. Het geld is bedoeld voor de aanschaf van apparatuur en het opzetten van dataverzamelingen. In totaal kende NWO 28 subsidies toe met een totaalbedrag van 9,9 miljoen euro.

Veel onderzoekers zijn voor hun werk afhankelijk van grote apparaten, dataverzamelingen en nieuwe software. Met Investeringen NWO-middelgroot financiert NWO voorzieningen die voor individuele groepen vaak te duur zijn. In totaal ontving NWO 94 uitgewerkte aanvragen voor deze ronde van Investeringen NWO-middelgroot. Wetenschappers in binnen- en buitenland beoordeelden de voorstellen. Uiteindelijk werden 28 voorstellen gehonoreerd.

Met Investeringen NWO-middelgroot wil NWO investeringen in onderzoeksinfrastructuur aanmoedigen en steunen. NWO betaalt maximaal 75 procent van de kosten van de investeringen. De instelling waaraan het onderzoek wordt uitgevoerd, draagt minimaal 25 procent bij. De bijdrage van NWO varieert van 110.000 tot 1.500.000 euro.

De UvA/AMC-toekenningen

Prof. J. Booij (UvA/AMC) - Hersenfuncties in beeld met SPECT
SPECT is een beeldvormende techniek waarmee op moleculair niveau hersenonderzoek uitgevoerd kan worden in de levende mens. Jan Booij voorziet in een nieuw SPECT-systeem (met hoge plaatsresolutie) om tot inzichten in het (dis)functioneren van de hersenen te komen.

Dr. T.M. Breit (UvA) - Nieuwe toepassingen van DNA-sequentiebepaling
De tweede generatie DNA-sequencers veroorzaakt een revolutie in (bio)medisch onderzoek. Met het SOLiD-5500 sequencing-systeem zal Timo Breit de komende jaren de tweedegeneratiesequencing-technologie verder ontwikkelen en inzetten in life sciences-gebieden zoals plantenveredeling, bacterieresistentie en kankeronderzoek.

Prof. dr. J.W.J. Burgers (UvA) - Datering van Middeleeuws handschrift door de computer
Middeleeuwse en andere documenten kunnen vaak alleen worden gedateerd op basis van hun schrift, door een handvol experts. Voor het eerst analyseert Jan Burgers nu op basis van gedateerd materiaal, en met inschakeling van lerende computerprogramma's, de laat-Middeleeuwse schriftontwikkeling, om te komen tot een automatische datering van historisch schrift.

Dr. ir. M. Siebes (AMC)- Fluorescerende biomarkers in 3D
Voor onderzoek naar verschillende ziektes is het belangrijk fluorescerende biomarkers zichtbaar te maken samen met de gedetailleerde anatomie van organen en hun vaatstructuur. Maria Sieber gaat haar onderzoek doen met een cryomicrotoom met lichtkleurgevoelige camera voor 3D-reconstructie.

Prof. dr. R.J.A. Wanders (UvA)- Metabolisme in een nieuw licht
Verstoring van de energiehuishouding draagt bij aan het ziekteverloop in diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Met de XF analyzer van Seahorse Bioscience meet Ronald Wanders deze verstoring in kleine hoeveelheden patiëntenmateriaal, waardoor onderzoeksresultaten sneller kunnen worden vertaald naar toepassing voor de patiënt.