AMC-wetenschapper Ellen Laan ontvangt een eredoctoraat van de KU Leuven. De faculteit Geneeskunde reikt de onderscheiding uit ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen. Laan wordt geëerd voor haar onderzoek naar vrouwelijke seksualiteitsbeleving.

AMC-wetenschapper Ellen Laan heeft een eredoctoraat ontvangen van de KU Leuven. De faculteit Geneeskunde reikte de onderscheiding op 15 maart uit tijdens een academische zitting ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen. Laan wordt geëerd voor haar onderzoek naar vrouwelijke seksualiteitsbeleving.

Ellen Laan werkt als klinisch psychologe-seksuologe met mensen met seksuele problemen. Door haar methodologisch rigoureus, baanbrekend en richtinggevend onderzoek naar de seksualiteitsbeleving en het seksueel functioneren van vrouwen geniet ze wereldwijd erkenning.

Het onderzoek van Laan is sterk bio-psycho-sociaal geïnspireerd en gericht op theorievorming rond vrouwelijke seksualiteit. Daarmee levert ze een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de seksuologie als wetenschap waarin vooral de seksualiteit van mannen veel aandacht kreeg.

Daarnaast is Laan sterk geïnteresseerd in en geëngageerd rond de maatschappelijke seksuele ongelijkheid tussen mannen en vrouwen en stelt deze in vraag. In het discours over seksualiteit staan bij vrouwen meestal reproductieve rechten – zwangerschap en kinderen krijgen – centraal terwijl bij mannen vooral seksuele rechten – plezier – vooraan staan. Ze benadrukt dat de dubbele seksuele moraal bijdraagt aan deze seksuele genderongelijkheid en is dan ook een kritische pleitbezorger voor verandering.