CREA, het cultureel studentencentrum van de UvA en de HvA, heeft een nieuw gebouw. Op donderdag 15 maart vond de feestelijke opening plaats.

CREA, het cultureel studentencentrum van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA), heeft een nieuw gebouw. Onder leiding van architect Joost Glissenaar is de voormalige diamantslijperij aan de Nieuwe Achtergracht op het Roeterseiland verbouwd en uitgebreid tot 6.000 m2 studioruimte voor muziek, theater, dans, beeldende kunst, film, digitale media, fotografie, literatuur en werkruimte voor ruim 35 studentenorganisaties. Op donderdag 15 maart vond de feestelijke opening van het nieuwe CREA-gebouw plaats.

Na onder andere een welkomstwoord door CREA-directeur Sjoerd Jans en een bijdrage van ASVA-voorzitter Eline Peters verrichtte prof. dr. Dymph van den Boom, rector magnificus van de UvA, de officiële opening. Vanuit een Genielift knipte ze een lint door waarmee een grote schaar in werking ging en een kunstwerk onthuld werd. Dit kunstwerk – gemaakt door twee studenten van de Gerrit Rietveld Academie – verwijst naar de oude functie van het gebouw als diamantslijperij.

Tijdens de onthulling van het kunstwerk speelde het CREA-orkest.

Belangrijke onderdelen van CREA zijn een café, een theaterzaal en een muziekzaal. Boven het café bevinden zich kantoren voor studentenorganisaties en in de vleugels ernaast – nieuw op de buitengevel na – zijn werkplaatsen voor musici, dansers en beeldend kunstenaars.

Het nieuwe CREA-gebouw was vroeger een diamantslijperij. Joodse ondernemers en ambachtslieden lieten de slijperij halverwege de 19de eeuw bouwen. In de jaren zestig van de vorige eeuw werd het verbouwd tot onderwijsgebouw voor de UvA. In het kader van de herontwikkeling van het Roeterseiland tot een open campus, is het gebouw nu verbouwd tot het culturele centrum CREA. De Nieuwe Achtergracht, waaraan het gebouw ligt, gaat de centrale as vormen van de Roeterseiland Campus. De verschillende universiteitsgebouwen op het Roeterseiland worden van binnen en buiten gerenoveerd en ook de buitenruimte wordt heringericht. Over enkele jaren zullen studenten en medewerkers van drie faculteiten gehuisvest zijn op het Roeterseiland: Economie en Bedrijfskunde, Maatschappij- en Gedragswetenschappen en Rechtsgeleerdheid.

Over CREA

CREA organiseert cursussen en workshops op het gebied van muziek, theater, dans, beeldende kunst, film, digitale media, fotografie en literatuur. Het centrum produceert jaarlijks tientallen voorstellingen, concerten, manifestaties en tentoonstellingen. Daarnaast worden er wekelijks programma's (onder andere lezingen) georganiseerd over wetenschap, kunst en samenleving.