Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Rector magnificus Dymph van den Boom ondertekende op woensdag 27 juni namens de UvA een Memorandum of Understanding met de Skolkovo Foundation uit Rusland.

Rector magnificus prof. dr. Dymph van den Boom ondertekende op woensdag 27 juni namens de UvA een Memorandum of Understanding met de Skolkovo Foundation uit Rusland. Het memorandum is gericht op samenwerking in wetenschappelijk ICT-onderzoek, en ontwikkeling en valorisatie van innovatieve technologieën.

Skolkovo is een grootschalig initiatief om in Rusland de vertaalslag te maken van fundamenteel onderzoek naar innovatie. Ten zuiden van Moskou wordt hiertoe een geheel nieuwe stad gebouwd: Skolkovo City. Ook is een nieuwe universiteit opgericht: Skolkovo Tech (in samenwerking met het Massachusetts Institute of Technology, MIT), een particuliere onderzoeksuniversiteit. Skolkovo Tech richt zich op de bevordering van wetenschappelijke kennis en de ondersteuning van technologische innovatie.

Informatiewetenschappen en ICT in brede zin spelen een primaire rol in de plannen voor Skolkovo. Net als Rusland erkent Nederland het belang van fundamenteel ICT-onderzoek en innovatie. De UvA draagt met ondertekening van het Memorandum of Understanding bij aan het slaan van een brug op dit gebied tussen de Nederlandse universiteiten en Skolkovo. Bij de toekomstige samenwerking wordt gedacht aan gemeenschappelijk onderzoek, onder andere naar de manier waarop informatiewetenschap kan helpen bij computationele beslissingsondersteuning om complexe socio-economische problemen aan te pakken. Ook wordt gekeken naar de uitwisseling van staf en promovendi en naar gemeenschappelijke masterprogramma’s.

Prof. dr. Peter Sloot, hoogleraar Computational Science aan de UvA, is belangrijke schakel in het contact tussen de UvA en Skolkovo. In 2010 kende Rusland in het kader van zijn Leading Scientist-programma een onderzoekssubsidie van 3,3 miljoen euro toe aan Sloot.