Thijs van Putten is de winnaar van de UvA-scriptieprijs 2012. Hij kreeg de prijs zaterdag 2 juni uitgereikt tijdens de jaarlijkse Universiteitsdag. De winnende scriptie gaat over magnetars.

Thijs van Putten is de winnaar van de UvA-scriptieprijs 2012. Hij kreeg de prijs zaterdag 2 juni uitgereikt tijdens de jaarlijkse Universiteitsdag. De winnende scriptie gaat over magnetars, neutronensterren met een enorme zwaartekracht en bovendien een extreem sterk magneetveld.

Juryvoorzitter en FNWI-decaan Bart Noordam prees het werk van Van Putten, die tijdens zijn onderzoek en passant een aantal fouten corrigeerde in het werk van gevestigde internationale wetenschappers. Aan de eerste prijs is een geldbedrag verbonden van 3.000 euro.

Van Putten, die Astronomy and Astrophysics studeerde en inmiddels als promovendus is verbonden aan het Anton Pannekoek Instituut voor sterrenkunde van de UvA, ontdekte dat magnetars een uniek laboratorium vormen voor onderzoek naar de fundamentele eigenschappen van materie en elektromagnetische eigenschappen.

Tweede en derde prijs

De tweede prijs (€ 2.000) is uitgereikt aan Roel Mocking, die bij Geneeskunde afstudeerde op een onderzoek naar depressie. Depressiviteit is een risicofactor voor hart- en vaatziekten en keert bovendien vaak terug. Preventie zou veel winst opleveren. Mocking onderzocht daartoe de biologische mechanismen die de kwetsbaarheid voor terugkerende depressie bepalen.

De derde prijs (€ 1.000) is door de jury ex aequo toegekend aan twee winnaars: Clotilde Caillault (Sociologie) en Niki Frencken (International Law and European Law: Public International Law). Caillault onderzocht hoe politiemensen in Frankrijk en Nederland zich opstellen tegenover etnische minderheden. Uitgebreid veldwerk op bureaus en achter in politieauto’s bracht haar tot een afgewogen conclusie omtrent de (vermeende) discriminerende houding van de politie.

Frencken deed onderzoek naar de afschrikkende werking die zou uitgaan van veroordelingen door het Internationaal Strafhof, naar aanleiding van de recente veroordeling van de Congolese krijgsheer Thomas Lubanga vanwege het werven en gebruiken van kindsoldaten. Frencken was niet aanwezig bij de prijsuitreiking omdat zij vervolgonderzoek doet in Oeganda. Wel presenteerde zij haar onderzoek middels een kort filmpje.

Universiteitsdag

De aanwezige genomineerden – in totaal waren twaalf van de 67 inzendingen genomineerd – hadden voorafgaand aan de uitreiking ieder één minuut de tijd om zich aan de bezoekers van de Universiteitsdag te presenteren.

De prijsuitreiking, gepresenteerd door Ivo Niehe en opgeluisterd met cabaret van Emilio Guzman, was het sluitstuk van de elfde Universiteitsdag. Deze dag begon met een rede door scheidend SER-voorzitter en aankomend universiteitshoogleraar Alexander Rinnooy kan in de Aula; ‘s middags vonden in de Oudemanhuispoort in twee ronden tientallen colleges, debatten en demonstraties plaats, voor en door UvA-wetenschappers en alumni. De dag trok ruim duizend bezoekers.