Bart Noordam, decaan van de FNWI van de UvA, maakt met ingang van 1 november a.s. de overstap naar het hightechbedrijf ASML, waar hij vicepresident research wordt. Het CvB beraadt zich de komende weken op een zo spoedig mogelijke invulling van de vacature die Noordam achterlaat.

dhr. prof. dr. L.D. Noordam (Bart), decaan FNWI
Prof.dr. Bart Noordam. Foto: Bram Belloni.

Bij de totstandkoming van de Amsterdam Academic Alliance, waarvoor de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam in mei een intentieverklaring ondertekenden, is Bart Noordam een van de sturende krachten geweest. Het College van Bestuur van de UvA ziet hem dan ook met lede ogen vertrekken maar heeft ook begrip voor het feit dat Bart Noordam deze nieuwe uitdaging aangaat.

Louise Gunning, voorzitter CvB UvA-HvA: ‘Wij zijn blij met het werk dat Noordam voor de UvA heeft gedaan, specifiek bij de verdieping van de samenwerking tussen de bètafaculteiten van de UvA en VU. Daarnaast zijn wij zowel trots als teleurgesteld. Trots omdat Bart Noordam de overstap maakt naar een internationaal gerenommeerd bedrijf als ASML. Teleurgesteld omdat hij als decaan zijn werk op weg naar een nieuwe bètafaculteit niet kan afmaken.’

Bart Noordam is sinds mei 2009 decaan van de FNWI. Tegelijkertijd was hij hoogleraar Experimentele Natuurkunde aan de UvA. Voor die tijd werkte Noordam bij ASML als director Development & Engineering. Eerder was hij bijzonder hoogleraar Atoom- en Molecuulfysica aan de UvA. Noordam studeerde Natuurkunde aan de UvA, waar hij in 1990 promoveerde op het proefschrift Ultrashort optical pulses and atomic electron wave packets.