De observatie van het nieuwe Higgs-deeltje brengt inzichten die verder reiken dan alle ontdekkingen in de deeltjesfysica van de afgelopen 30 jaar. Dat zegt UvA-hoogleraar Stan Bentvelsen, verbonden aan het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef).

Bij de Large Hadron Collider (LHC) op CERN in Genève proberen ruim 3000 wetenschappers antwoorden te vinden op vragen omtrent nieuwe deeltjes die ontstaan bij botsingen met hoge energieën (waaronder het Higgs-deeltje) en donkere materie. Een van de experimenten bij de LHC is ATLAS. Vanuit Nederland wordt dit onderzoek georganiseerd via Nikhef, waar Bentvelsen programmaleider is van ATLAS.

Samen met het CMS-experiment op CERN leidde ATLAS tot de observatie van het Higgs-deeltje. Volgens Bentvelsen, hoogleraar Large Hadron Collider Physics, is dit resultaat mogelijk gemaakt door een wereldwijde collaboratie wetenschappers en technici, met cruciale bijdragen vanuit Nederland. ‘Alles wijst erop dat het om een Higgs-deeltje gaat, maar meer metingen zijn nodig om te zien of de eigenschappen van dit deeltje overeenkomen met de voorspellingen. De deeltjesfysica beleeft een fantastische tijd, waarin experimentele antwoorden op fundamentele vragen centraal staan.’

Over Higgs-deeltje

Het Higgs-deeltje zou de massa van andere deeltjes kunnen verklaren. Het boson wordt algemeen beschouwd als de missing link in de theorie van de elementaire deeltjes.

Over Nikhef

Het Nikhef verricht onderzoek op het gebied van deeltjes- en astrodeeltjesfysica. Nikhef is een samenwerkingsverband tussen de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) en vier universiteiten: de Radboud Universiteit Nijmegen, de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam. FOM maakt deel uit van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Nikhef is gevestigd op Science Park Amsterdam.