NWO heeft aan negen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en het AMC een Vidi-subsidie toegekend. Hiermee krijgen zij de mogelijkheid om een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep op te bouwen

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan negen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en het AMC een Vidi-subsidie toegekend. Hiermee krijgen zij de mogelijkheid om een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep op te bouwen. Elke wetenschapper krijgt een bedrag van maximaal 800.000 euro. In totaal honoreerde NWO in deze ronde 94 aanvragen.

De Vidi-subsidie is gericht op excellente onderzoekers die na het promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Met een Vidi kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen. Vidi is onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici.

De toekenningen

• Dr. Shin'ichiro Ando (Theoretische Fysica): Revealing dark matter with gamma rays
    Donkere materie is de dominante materie in het universum. Shin'ichiro Ando gaat gebruikmakend van gammastralen onderzoek doen naar de aard van deze materie. Daarbij richt hij zich in het bijzonder op de ontwikkeling van theoretische modellen en de analyse van telescoopdata.

• Dr. Elma Blom (Taalkunde): Profiteren alle kinderen van tweetaligheid?
    Tweetalige kinderen maken een snellere cognitieve ontwikkeling door dan eentalige. Geldt dit ook voor kinderen die gedurende hun jeugd tweetalig worden? En hoe zit het met tweetalige kinderen met een taalstoornis? In haar onderzoek gaat Elma Blom op zoek naar een antwoord op deze vragen. De resultaten dragen bij aan het tijdig herkennen van tweetalige kinderen met een taalstoornis.

• Dr. Geoffrey Compère (Natuurkunde): Wat is er in een zwart gat?
    Zwarte gaten zijn de meest eenvoudige objecten die worden beschreven door zowel de zwaartekracht als de kwantummechanica. De natuurkunde richt zich op het begrijpen van de structuur van deze objecten. Geoffrey Compère ontwikkelt hiertoe een nieuwe methode.

• Dr. Birte Forstmann (Psychologie): When the brain takes a break: a model-based cognitive neuroscience account of task-unrelated thoughts
    Ons dagelijks leven is doordrongen van task-unrelated thoughts (Tuts), waarbij de geest begint af te dwalen. Ondanks de hoge frequentie van Tuts, is er weinig bekend over wat er precies gebeurt als ons brein een pauze neemt. In dit onderzoeksproject wil Birte Forstmann een kwantitatief kader ontwikkelen om de psychologische mechanismen achter Tuts te ontrafelen.

• Dr. Jeroen Guikema (Pathologie): Geknipt DNA in afweercellen en leukemie
    Afweercellen gebruiken genetisch knip- en plakwerk om een enorme diversiteit aan antilichamen te maken. Wanneer het knipwerk uit de hand loopt, kan dit tot leukemie leiden. In dit onderzoek brengt Jeroen Guikema de genetische schade van het knipwerk in kaart om inzicht te krijgen in de regulatie van dit proces.

• Dr. Jaklien Leemans (Pathologie): Ontmaskering van vetstructuren in de nier
    De functie van de nieren in de vethuishouding is grotendeels onbekend. Onderzoekers met elektronenmicroscopie heeft geleid tot de ontdekking van nieuwe vetstructuren in niercellen na een vetrijk dieet. Maar welke rol spelen deze structuren tijdens obesitas of voedselschaarste? Op deze vraag gaat Jaklien Leemans zich richten.

• Prof. dr. Saskia Middeldorp (Vasculaire Geneeskunde): Bloedstollende taferelen bij de voortplanting
    Als bloed te snel stolt, vergroot dit de vruchtbaarheid, maar gaat een zwangerschap vaker mis. In dit onderzoek bekijkt Saskia Middeldorp of bloedverdunnende medicijnen een miskraam tegengaan. In het laboratorium bestudeert zij hoe bloedstolling en voortplanting precies samenhangen.

• Dr. Christof Monz (Informatica): Puzzelen met vertalingen
    Automatisch vertalen wordt steeds belangrijker in een globaliserende wereld. Tegenwoordige vertaalsystemen zijn echter nog steeds van matige kwaliteit. De onderzoekers gaan dit probleem benaderen door nieuwe methoden te ontwikkelen die tot vertalingen met hogere grammaticale en inhoudelijke kwaliteit zullen leiden.

• Dr. Cees Snoek (Informatica): Welke verhalen vertellen videobeelden?
    Videobeelden zijn alleen vindbaar als mensen van tevoren de inhoud beschrijven. In dit onderzoeksprogramma leert Cees Snoek computers automatisch het verhaal te vertellen van onbeschreven videobeelden, op basis van herkende personen, objecten, scènes en hun interactie.