Wetenschappers van de UvA hebben samen met collega's van de UL, UU en het Meertens Instituut een NWO-subsidie van 2 miljoen euro gekregen in het kader van het Horizon-programma. Het onderzoeksbedrag is bedoeld voor het vierjarig project Knowledge and culture.

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben samen met collega's van de Universiteit Leiden (UL), Universiteit Utrecht (UU) en het Meertens Instituut een NWO-subsidie van 2 miljoen euro gekregen in het kader van het Horizon-programma. Het onderzoeksbedrag is bedoeld voor het vierjarig project Knowledge and culture.

Voor de UvA zijn Henkjan Honing, Hans Bennis (eveneens Meertens Instituut), Edward de Haan en Fred Weerman betrokken bij het project. Andere aanvragers zijn Marc van Oostendorp (Meertens/UL), Pierre Pica (CNRS), Louis Grijp (Meertens/UU) en Maarten Verbeke (UL).

Binnen het project Knowledge and culture, onder leiding van Johan Rooryck (UL), wordt onderzocht in hoeverre beperkingen worden gelegd op culturele uitingen in muziek, taal, en beeldende kunst door aangeboren, niet mens-specifieke kernkennissystemen voor objectrepresentatie, getal en geometrie. Ook wordt bekeken hoe deze kernkennissystemen interageren met aangeboren systemen die specifiek zijn voor de mens zoals taal en muzikaliteit.

Het project wordt gefinancierd in het kader van het Horizon-programma van NWO, dat gericht is op methodologische vernieuwing binnen de geesteswetenschappen.