Het Science Park Amsterdam vormt van 14 tot en met 22 juli het decor van drie schaaktoernooien. Tijdens het ACP Golden Classic Tournament zullen zeven grootmeesters, onder wie internationale topschakers Gata Kamsky en Vassily Ivanchuk, de strijd met elkaar aangaan.

Het Science Park Amsterdam (SPA) vormt van 14 tot en met 22 juli het decor van drie schaaktoernooien. Tijdens het ACP Golden Classic Tournament zullen zeven grootmeesters, onder wie internationale topschakers Gata Kamsky en Vassily Ivanchuk, de strijd met elkaar aangaan. Ook het Nederlands Kampioenschap (NK) schaken en het open toernooi SPA Chess vinden plaats in het sportcentrum Universum van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

Schaakwereld terug in Amsterdam

De organisatie van SPA Chess is in handen van Jeroen van den Berg. Als voormalig toernooidirecteur van het Amsterdam Chess Tournament (ACT) betreurde hij dat in Amsterdam al enige jaren geen groot open toernooi meer werd gespeeld. Hij vond gehoor bij de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de UvA, die in samenwerking met sportcentrum Universum en Science Park Amsterdam hun medewerking verleenden om SPA Chess mogelijk te maken.

In de zomer van 2011 is het eerste SPA Chess georganiseerd met bijna 300 deelnemers. De positieve reacties op de locatie en de sfeer op SPA. waren voor de Koninklijke Nederlandse Schaakbond mede een belangrijke reden om dit jaar in dezelfde periode het NK Schaken te organiseren. De UvA en het Science Park Amsterdam zegden wederom hun medewerking toe.

Over Science Park Amsterdam

Science Park Amsterdam heeft zich ontwikkeld tot de grootste clustering van bèta-wetenschap in Nederland. Het SPA biedt plek aan internationaal gerenommeerde onderzoeksinstituten, de FNWI van de UvA en bijna honderd bedrijven (in ICT en Life Sciences).

Opening

Op zaterdag 14 juli gaan de toernooien officieel van start.

13.00 uur
Opening SPA Chess Tournament en ACP Golden Classic Tournament

15.30 uur
Opening NK Schaken door Thijs Reuten, stadsdeelwethouder Oost, gemeente Amsterdam.

U bent welkom de beide openingen bij te wonen in het universitair sportcentrum Universum, Science Park 306. Op zondag 15 juli organiseert Stichting Schaakschool Indische Buurt om 11.00 uur een schaaksimultaan voor kinderen tot en met 14 jaar, in aanwezigheid van Nevin Özütok, stadsdeelwethouder Oost, gemeente Amsterdam.

Verwijzingen

Voor informatie over de toernooien en live-registratie van de partijen die dagelijks om 13.00 uur beginnen, zie onderstaande verwijzing.