Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

NWO heeft aan twee jonge veelbelovende UvA-wetenschappers een Rubicon-subsidie toegekend. Met deze subsidie krijgen pas gepromoveerde onderzoekers de kans om onderzoekservaring in het buitenland op te doen.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan twee jonge veelbelovende UvA-wetenschappers een Rubicon-subsidie toegekend. Met deze subsidie krijgen pas gepromoveerde onderzoekers de kans om onderzoekservaring in het buitenland op te doen. Buitenlandse onderzoekers kunnen onderzoek in Nederland verrichten. De gehonoreerden werden geselecteerd vanwege hun talent voor het doen van innoverend en grensverleggend onderzoek. In totaal dienden 75 onderzoekers een onderzoeksvoorstel in. Een kwart van deze aanvragen is door NWO gehonoreerd.

De gehonoreerde UvA/AMC-onderzoekers:

Elsje van Bergen (pedagogiek): Leessnelheid: zo ouder zo kind?
Als je samen met iemand een tekst leest valt het op dat de een sneller leest dan de ander. Maar hoe komt dat? Elsje van Bergen onderzoekt ouders en hun kinderen op hun leesvaardigheid, omgeving en genen.
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de University of Oxford (VK).

Yoav Noam (neurobiologie): Seeing live brain cells at work
Abnormale regulering van de ionkanalen (gespecialiseerde eiwitten betrokken bij de communicatie tussen hersencellen) kan leiden tot hersenaandoeningen zoals epilepsie. Yoav Noam onderzoekt, met behulp van innovatieve microscopische technieken, de manier waarop verschillende ionkanalen zich verzamelen en gedragen op het oppervlak van levende neuronen.
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de University of California-Irvine (VS).