Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Informaticus Snoek leidt een onderzoeksteam dat werkt aan de ontwikkeling van een slimme zoekmachine voor digitale video, de MediaMill Semantic Video Search Engine.

Aan de prijs is een bedrag van € 50.000,- verbonden.

De Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek is ingesteld voor wetenschappers, niet ouder dan veertig jaar, die vernieuwend onderzoek verrichten of verantwoordelijk zijn voor een wetenschappelijke doorbraak in de ICT. De prijs is een initiatief van het ICT-onderzoek Platform Nederland (IPN) en NWO Exacte Wetenschappen in samenwerking met de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW).

Snoek zoekt naar manieren om pixels in woorden te vertalen: onbeschreven videobeelden worden geannoteerd op basis van herkende personen, objecten, scènes en hun interactie. Hierin heeft hij de afgelopen tien jaar enorme vooruitgang geboekt. De jury is onder de indruk van de kwaliteit en omvang van het werk van Snoek. ‘Ook is hij in staat zijn ideeën overtuigend over te brengen. Hij is een enthousiast en inspirerend docent en weet zijn onderzoeksresultaten in begrijpelijke taal te verspreiden onder een groot publiek,’ aldus de jury. De jurering werd verzorgd door de KHMW.

‘Kennisuitwisseling China versterken’

Cees Snoek: ‘Ik ben blij verrast, dit is echt een fantastisch jaar voor mij en het onderzoeksteam. Er gebeurt (inter-)nationaal ongelofelijk veel op het gebied van video retrieval. Het is van belang om deze kennis met elkaar te delen. Van een deel van het bedrag wil ik daarom vooraanstaande onderzoekers uit bijvoorbeeld de VS uitnodigen voor lezingen over ons vakgebied en de ontwikkelingen in multimedia. Ook met China willen we de kennisuitwisseling versterken en gezamenlijk onderzoek opzetten. Daarnaast wil ik mijn promovendi de mogelijkheid geven om bijvoorbeeld extra hardware aan te schaffen of buitenlandse werk- en congresbezoeken af te leggen.’

Het prijzengeld van € 50.000 is vrij te besteden aan ICT-onderzoek. Ook brengt NWO samen met de winnaar een poster uit, met daarop een toegankelijke uitleg van het bekroonde werk. Deze poster wordt verspreid op scholen en andere kennisinstellingen. Op 30 oktober zal Snoek zijn prijs in ontvangst nemen.