De UvA staat net als in voorgaande jaren in de top 150 van de Academic Ranking of World Universities (ARWU). Deze ranking van de 500 beste universiteiten ter wereld wordt jaarlijks gepubliceerd door de Shanghai Jiao Tong Universiteit en wordt daarom ook wel Shanghai-ranking genoemd.

De ranglijst is samengesteld op basis van het aantal Nobelprijzen en Fields Medals van stafleden en alumni, het aantal citaties, en het aantal artikelen dat is gepubliceerd in de wetenschappelijke tijdschriften Nature en Science. De top 500 wordt aangevoerd door respectievelijk Harvard, Berkeley en Stanford (alle uit de Verenigde Staten). De hoogst genoteerde Nederlandse universiteit is de Universiteit Utrecht met een 53ste plaats.

In de rangschikking per brede disciplines (broad subject fields) staat de UvA twee keer in de top 100: Clinical Medicine and Pharmacy (plaats 44) en Social Sciences (groep 51-75). In de lijst per disciplines (subject fields) staat de UvA op drie terreinen in de top 100: Computer Science (groep 51-75), Economics/Business (51-75) en Physics (76-100).

In de overall ranking worden universiteiten na de top 100 niet individueel gerangschikt, maar in bredere groepen. In de subject rankings wordt alleen de top 50 indivueel gerangschikt.