De UvA opende maandag 3 september in de Aula van de universiteit het academisch jaar 2012-2013. Het thema van de opening was ‘Amsterdam in de wereld: Europa’.

Het programma startte om 15.00 uur met een bijdrage door Louise Gunning-Schepers, voorzitter van het College van Bestuur UvA-HvA. In haar introductie betoogde zij dat ‘Europa voor de wetenschap geen discussie meer is’. Het aantal wetenschappelijke publicaties met internationale coauteurs groeit, net als de Europese begroting voor kennis en innovatie. Het te lanceren programma Horizon 2020 omvat in totaal 80 miljard. 'Uit het vorige programma ontving Nederland de laatste jaren 3,4 miljard euro. Procentueel ruim meer dan de Nederlandse inbreng. We zijn dus netto-ontvanger op wetenschappelijk gebied en dat willen we blijven.'

Stan Bentvelsen, UvA-hoogleraar Large Hadron Collider Physics, sprak in zijn lezing ‘Amsterdam in de wereld: Internationale samenwerking loont’ over de internationale samenwerking bij de deeltjesversneller op CERN. Burgemeester Eberhard van der Laan ging in zijn toespraak in op de internationale aantrekkingskracht van Amsterdam.

De band The specific gravity of rock met op slaggitaar prof. dr. Edward de Haan, decaan van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen verzorgde een muzikaal intermezzo.