Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

De minicolleges van 3 september zijn online (terug) te zien.

Glazenhuis van de Wetenschap, maandag 3 september op het Spui in het kader van het UvA Lustrum, 380 jaar nieuwsgierig.

Op 3 september veranderde het Spui in Amsterdam in een openbare collegezaal: in het Glazen Huis praatten gedurende de hele dag prominente hoogleraren van de Universiteit van Amsterdam (UvA) over hun vakgebied.  In een serie minicolleges legden zij op een toegankelijke manier uit waar ze zich mee bezig houden. Het Glazen Huis is een van de activiteiten waarmee de UvA in 2012 stilstaat bij haar 380-jarig bestaan.

De vijftien minicolleges duurden maximaal 20 minuten en liepen uiteen van rechtsgeleerdheid, gezondheid tot neurowetenschap, globalisering, natuurwetenschappen en duurzaamheid. 

'De UvA wil met het Glazen Huis onderwijs brengen in de stad: voor één keer in één dag kennis van alle faculteiten delen met iedereen, middenin Amsterdam', aldus de rector magnificus van de UvA, Dymph van den Boom.

Breed programma

Het programma was breed, alle onderzoeksgebieden waar de UvA op inzet waren vertegenwoordigd. Socioloog en docent van het jaar Gerben Moerman trapte af. Landbouwkundige Louise Fresco had het over de prijs van ons voedsel, psychiater Damiaan Denys over de zin van abnormaliteit en Henkjan Honing over de mens als muzikaal dier.

Er waren ‘grote’ namen als Alexander Rinnooy Kan en oud-minister Ernst Hirsch Ballin. Barbara Baarsma en Arnoud Boot spraken over economie, hersenonderzoeker Victor Lamme over studies naar ons brein en Joep Leerssen over nationalisme in Europa. Toponderzoeker en chemicus Gadi Rothenberg praatte over duurzaamheid en AMC-decaan en specialist Marcel Levi ging in op het eeuwige leven.

Lustrum

Het Glazen Huis was dezelfde constructie die wordt gebruikt door 3FM Serious Request, maar werd niet in samenwerking met de radiozender georganiseerd. In tegenstelling tot de dj’s van 3FM mochten de hoogleraren na hun minicollege het Glazen Huis weer verlaten. 

Het Glazen Huis vond plaats in het kader van het lustrum van de Universiteit van Amsterdam, 380 jaar nieuwsgierig.