Wat zijn de bouwstenen waaruit alles, ook wijzelf zijn gemaakt? Wat zijn de grootse consequenties van deze ontdekkingen? Vrijdagavond 16 november neemt universiteitshoogleraar Robbert Dijkgraaf de kijkers mee op een reis naar de microkosmos in een aflevering van DWDD University.

Prof. dr. Robbert Dijkgraaf, Universiteitshoogleraar en Professor aan het Institute for Advanced Study (IAS) in Princeton USA
Robbert Dijkgraaf

Vanaf de Westergasfabriek in Amsterdam richt Dijkgraaf zich vanuit ‘de Gashouder’ vijftig minuten tot honderden belangstellenden en de televisiekijker.

Dijkgraaf zal de voortschrijdende kennis over het allerkleinste bespreken. Wat zijn de bouwstenen waaruit alles, ook wijzelf zijn gemaakt? Wat zijn de grootse consequenties van deze ontdekkingen? Qua opzet vergelijkbaar met zijn college ‘De Oerknal’ gaat Dijkgraaf aan de hand van spectaculaire animaties, een maquette van een cel en een onvervalst ‘quantum theater’, op zoek naar de basis van alles.

Van macrokosmos naar microkosmos

Robbert Dijkgraaf, universiteitshoogleraar aan de UvA en sinds 1 juli jl. directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton: ‘Ik kom graag over de wereld van het allerkleinste praten. De reis naar de microkosmos is even spannend als die naar de macrokosmos. Bij de oerknal, de oorsprong van alles, zoomden we uit tot het allergrootste: het heelal zelf. In dit college zoomen we in tot allerkleinste deeltjes: van het net ontdekte Higgs-boson tot de snaartheorie.’

Herhaling De Oerknal

Vrijdag 9 november om 20.30 wordt het eerste live college van Robbert Dijkgraaf, De Oerknal, herhaald op Nederland 3. Naar dit college keken ruim 1 miljoen mensen.

DWDD University

DWDD-University is een filiaal van VARA’s De Wereld Draait Door, dat op onregelmatige tijden wordt geopend om de wondere, doordraaiende wereld beter te leren begrijpen. ‘Het Allerkleinste’ is het tweede college van Robbert Dijkgraaf.

Bijwonen

Wil je erbij zijn? Op de website van de VARA kun je een toegangskaart kopen (11,50 pp).