Universiteitshoogleraar Robbert Dijkgraaf heeft op 29 oktober in SPUI25 de eerste naar hem vernoemde essayprijs uitgereikt.

Prof. dr. Robbert Dijkgraaf, Universiteitshoogleraar en Professor aan het Institute for Advanced Study (IAS) in Princeton USA
Robbert Dijkgraaf

Robbert Dijkgraaf legde dit jaar zijn functie als president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschap neer om directeur te worden van het Institute for Advanced Study te Princeton, Verenigde Staten. Om zijn verdiensten voor de wetenschap te eren werd bij zijn afscheid door stichting Folia Civitatis en dagblad Het Parool de 'Robbert Dijkgraaf Essayprijs' in het leven geroepen.

Studenten, oud-studenten en medewerkers van alle instellingen voor hoger onderwijs in Amsterdam, werden uitgenodigd een artikel van maximaal 900 woorden te schrijven waarin ze op wetenschappelijk verantwoorde wijze hun persoonlijke visie geven op hedendaagse verschijnselen, problemen of ontwikkelingen in Amsterdam of de relatie wetenschap en journalistiek.

Uit de inzendingen koos de jury, bestaande uit Erik Verlinde (hoogleraar theoretische fysica, UvA), Jim Jansen (hoofdredacteur Folia), Barbara van Beukering (hoofdredacteur Het Parool) en Corina de Boer (PA Robbert Dijkgraaf), het winnende essay. De winnares is Anouk Kootstra met haar essay 'De smartphone als modern panopticum.'

Onderdeel van de prijs is publicatie in Het Parool en Folia Magazine. De schrijver/schrijfster kreeg uit handen van Robbert Dijkgraaf een werk van kunstenaar Geir Nustad, afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie.

De uitreiking vond plaats in SPUI25.

Spui 25

Ruimte SPUI25