Tijdens zijn recordbrekende verblijf aan boord van het ruimtestation ISS maakte ESA astronaut André Kuipers talrijke foto’s van de aarde. Enkele daarvan worden nu gebruikt in het onderwijs van de GIS-studio van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). De prachtige foto’s zijn ook onderdeel van een reizende tentoonstelling die tot februari 2013 te bezichtigen is bij de bètafaculteit van de UvA.

ESA-astronaut André Kuipers in gewichtsloze toestand met het onderwijs experiment ‘Convection’ in een van de laboratoria aan boord van het International Space Station (ISS).
André Kuipers (foto: ESA/NASA)

De tentoonstelling toont foto’s van Nederland bij nacht en illustreert de grote hoeveelheid lichtbronnen die de nachtelijk hemel boven Nederland vervuilen. Dezelfde afbeeldingen worden ook gebruikt in de lesmodule ‘Data Preparation’ door studenten van verschillende bachelorprogramma’s aan de bètafaculteit van de UvA. De ontwikkelde lesmodule door de GIS-studio is een unieke onderwijs spin-off van een ruimtemissie die vol zal met educatie.

Tijdens de PromISSe missie speelde André Kuipers een belangrijke rol in het onderwijsprogramma ‘Ruimteschip Aarde’ dat zich vooral richtte op leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs. Onderdeel van dit programma waren experimenten waarvan er één zicht richtte op convectiestromingen in de oceaan, atmosfeer en het inwendige van de aarde. Dit ‘Convection’ experiment was voorgesteld door IBED onderzoeker Sebastiaan de Vet, die als hoofdonderzoeker van het experiment het afgelopen jaar bij de ruimtemissie van Kuipers betrokken was.

Amsterdam bij nacht
Amsterdam bij nacht (foto: ESA/NASA)

Eredoctoraat

De buitengewone prestaties van André Kuipers in het onderwijsprogramma en het toegankelijk maken van wetenschap tot een breed publiek, waarvan vooral kinderen, zijn niet onopgemerkt gebleven. De Universiteit van Amsterdam heeft daarom besloten om hem te onderscheiden met een eredoctoraat tijdens de Dies Natalis viering van 8 januari 2013.

De fototentoonstelling

De tien nachtfoto’s van Nederland zijn te leen van van het Platform Lichthinder. De expositie is van 3 december 2012 tot het kerstreces te bezichtigen in de centrale hal van de bètafaculteit (gebouw 904) in het Science Park Amsterdam voor iedereen die daarin geïnteresseerd is. Daarna hangen de foto's tot februari 2013 op de vierde verdieping naast de GIS-studio.

Officiële opening

De tentoonstelling wordt woensdag 5 December 2012 om 9:30 uur officieel geopend door de eerste studenten van het Amsterdam University College die de nieuwe GIS-module, gebaseerd op de tentoongestelde luchtfoto's, gebruikt hebben.