Louise Gunning (voorzitter College van Bestuur UvA en HvA) en Huib de Jong (rector HvA en lid College van Bestuur van UvA en HvA) openen het 1000 minuten durende 'Onderwijs Orakels', dat op 23 april in vijf universiteitssteden plaatsvindt. Het evenement richt zich op de vraag hoe te zorgen voor goed, betaalbaar en toegankelijk onderwijs.

Aanleiding is de discussie over het leenstelsel. Volgens de initiatiefnemers, studenten van verschillende hogescholen en universiteiten, moet er naar alternatieven voor het afschaffen van de basisbeurs worden gekeken, en naar andere oplossingen om het onderwijs te verbeteren. De bedoeling is tijdens de ‘ideeënmarathon’ zoveel mogelijk suggesties te genereren – niet alleen voor het leenstelsel, maar ook op andere terreinen.

Het evenement begint om 8.30 uur in Amsterdam in het Kohnstammhuis, gaat daarna als een estafette door in Nijmegen, Groningen en Delft om uiteindelijk iets voor middernacht te eindigen in Utrecht.

Voorzitter van het College van Bestuur van de UvA-HvA, Louise Gunning, en Huib de Jong, rector van de HvA en lid van het College van Bestuur, verzorgen in Amsterdam de aftrap. Andere deelnemers zijn onder meer: Sjoerd Karsten (hoogleraar Onderwijskunde UvA), Lucie Gooskens (voorzitter Centrale Studentenraad UvA), Michiel Stapper (voorzitter ASVA) en Alexander Rinnooy Kan (universiteitshoogleraar UvA).

Tijd en locatie

Het deel in Amsterdam is van 08.30 tot 12.30 uur in het Kohnstammhuis, Wibautstraat 2-4, Amsterdam.