De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan Anke Tijsen van het AMC een subsidie uit het programma Rubicon toegekend. Met Rubicon geeft NWO pas gepromoveerde wetenschappers de kans om onderzoekservaring op te doen aan internationaal vooraanstaande instituten in het buitenland.

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Tijsen voert haar onderzoek uit aan het Technion-Israel Institute of Technology in Haifa (Israël). Daar gaat ze onderzoek doen naar mutaties in ion-kanalen. Deze veroorzaken aangeboren hartritmestoornissen, maar zijn niet altijd even ernstig bij mensen met dezelfde mutatie. Een mogelijke verklaring hiervoor zijn variaties in het DNA in andere delen van het zieke gen. Tijsen gaat het effect van deze variaties bestuderen en kijken of ze kunnen zorgen dat er minder ziek eiwit is waardoor mensen minder ernstige hartritmestoornissen zullen hebben.

Honderd onderzoekers dienden een aanvraag in voor Rubicon, twintig van hen – dertien vrouwen en zeven mannen - ontvingen financiering. De gehonoreerden kunnen met hun subsidie tot 24 maanden onderzoek doen. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo’n 80 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon.

Over Rubicon

Rubicon is vernoemd naar de rivier die Julius Caesar overstak voordat hij aan zijn zegereeks begon die uiteindelijk leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'. Rubicon wordt gezien als een goede opstap voor een Veni uit de Vernieuwingsimpuls van NWO.