Vicevoorzitter Paul Doop nam donderdag 2 mei namens het CvB UvA-HvA een brief in ontvangst waarin de studenten het College van Bestuur vragen om geen geld meer in fossiele energiebedrijven te stoppen.

De studenten vragen het CvB van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam in de brief onder meer om het gesprek aan te gaan met pensioenfondsen om duurzamer te beleggen, en om uit fondsen te stappen waar aandelen in fossiele energiebedrijven een onderdeel van uitmaken.

Brief van Students for Sustainability Amsterdam

SFSA-secretaris Laurie van der Burg, die de brief aanbood namens Students for Sustainability Amsterdam (SFSA): ‘Ik, en vele studenten met mij, maak me druk om de klimaatverandering. De carbon die nu voor een groot deel in de grond zit mag niet de lucht in, om de klimaatveranderingen binnen de perken te houden. Daarom roepen we de hogeschool en universiteit op om – als grote werkgevers – hun aandelen in de fossiele energiebedrijven terug te trekken.  Het zijn de universiteit en de hogeschool die ons een toekomst bieden en we willen daarom ook dat zij een proactieve houding innemen voor de toekomst.’

Reactie CvB

Paul Doop liet weten de actie toe te juichen. ‘Hoewel wij als universiteit en hogeschool niet of nauwelijks investeren – de gebouwen in de stad zijn onze voornaamste investeringen – kunnen wij inderdaad onze stem laten horen richting het pensioenfonds. We moeten er zeker van zijn dat het pensioenfonds ook écht in de toekomst investeert. Meer fossiele brandstoffen aanboren lijkt soms het hoogste doel wat de oliemaatschappijen nastreven, terwijl onduidelijk is wat hiervan de gevolgen zijn. Als universiteit en hogeschool willen wij dit stopzetten en studenten laten zien wat voor de toekomst nodig is,’ aldus Doop.

‘Wij leiden studenten op voor de toekomst; het is onze ambitie om al onze studenten iets méér mee te geven. Het gaat niet alleen om het ontwikkelen van je eigen talent, maar ook het talent dat de samenleving verder brengt.’

Over de actie

De actie begon in Nederland bij de Vrije Universiteit en is overgewaaid uit de VS en Canada. Onder de noemer ‘Do the Math’ (‘reken maar uit’) roepen studenten van inmiddels honderden universiteiten hun besturen op om af te zien van investeringen in fossiele energiebedrijven. Niet alleen uit idealisme, maar vanuit de overtuiging dat ons na de ict en de bankensector een volgende economische zeepbel te wachten staat: de ‘carbon bubble’. Zulke investeringen lijken dus zowel financieel als maatschappelijk geen goede keuze.

De actie van de studenten wordt ondersteund door Stichting Urgenda en studentennetwerk Morgen.