Zo’n 1600 alumni, medewerkers én kinderen bezochten zaterdag 1 juni de Universiteitsdag. Publiekstrekker André Kuipers verzorgde zowel de key note-rede in de Aula als de opening van het speciale ouder-en-kindprogramma.

Universiteitsdag 2013
Foto: Monique Kooijmans

Een recordaantal van zo’n 1600 bezoekers nam zaterdag deel aan een van de programma’s van de Universiteitsdag, het jaarlijkse evenement voor alumni en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam. In de binnenstad vond het traditionele programma plaats, met een rede in de Aula en het kennisfestival in de Oudemanhuispoort. Op het Science Park Amsterdam was er een speciaal ouder-en-kindprogramma met tal van activiteiten.

Astronaut en eredoctor André Kuipers sprak ’s ochtends over zijn verblijf in het internationaal ruimtestation ISS en de wetenschappelijke experimenten die hij daar uitvoerde. Voorafgaand aan zijn rede speelde de band Alderliefste twee liedjes van Ramses Shaffy. Gelijktijdig namen bezoekers elders deel aan stadswandelingen of rondleidingen bij musea als de Hermitage, De Nieuwe Kerk, Foam, het Allard Pierson Museum en de Hortus.

’s Middags vond in de Oudemanhuispoort het kennisfestival plaats. In twee rondes waren er colleges en debatten over actuele onderwerpen als de Europese identiteit, Nederland als belastingparadijs, de arbeidsmarkt in crisistijd en de kosten in de gezondheidszorg. Aansluitend werden de UvA-scriptieprijzen uitgereikt aan Vicky Breemen (Information Law cum laude, eerste prijs), Martí Perarnau Llobet (Physics cum laude, tweede prijs) en Laura Lauta van Aysma (Muziekwetenschap cum laude, derde prijs).

Op het Science Park Amsterdam kwamen ’s middags medewerkers, alumni  en hun nieuwsgierige kinderen (4 t/m 12 jaar) bijeen voor het ouder-en-kindprogramma. Zij konden workshops volgen, spectaculaire proefjes doen en interactieve lezingen bijwonen en op die manier vast kennismaken met de wetenschap en met de universiteit van hun ouders. Ook dit programma werd geopend door André Kuipers.

Foto’s van de verschillende programmaonderdelen van de Universiteitsdag zijn te bekijken via de fotopagina.