De Universiteit van Amsterdam (UvA) vierde maandag 2 september de opening van het academisch jaar 2013-2014. Diverse sprekers gingen in op het thema ‘Amsterdam in de wereld: China’.

Opening Academisch Jaar, gevelsteen t Schip China

Dr. Louise Gunning-Schepers, voorzitter van het College van Bestuur, besprak in haar presentatie de al bestaande warme banden tussen China en de UvA. Tevens presenteerde zij een bijzondere uitgave: een boek getiteld ‘UvA meets China’, met een breed scala aan bijdragen van Nederlandse en Chinese auteurs.

OAJ 2013

Prof. dr. Fenrong Liu, hoogleraar Logica en vicedirecteur van de Afdeling Filosofie aan de Tsinghua Universiteit in Peking, vertelde over haar eigen reis van het Oosten naar het Westen. Prof. dr. Johan van Benthem, Universiteitshoogleraar Logica aan de UvA, belichtte vanuit een historisch perspectief de eeuwenoude relaties tussen Nederland en China. Drs. Dimitri de Vreeze, lid van de Raad van Bestuur van DSM, deelde zijn praktische ervaringen met de Chinese bevolking en de cultuur, en ging in op de opmars van China als wereldleider.

Amsterdam Excellence Scholarship Fund

Bijzondere aandacht was er ook voor het nieuwe Amsterdam Excellence Scholarship Fund. Vanaf 2014/2015 zal de UvA vijftien volledige beurzen bieden aan buitengewoon getalenteerde en gemotiveerde studenten van buiten de EU. De verwachting is dat het aantal beurzen in de toekomst zal groeien met financiering van private partners (bedrijfsleven en particulieren).

Nol Verhagen Officier in de Orde van Oranje Nassau

Bijzonder was het moment waarop drs. Nol Verhagen - tot recent bibliothecaris van de UvA en directeur van de Universiteitsbibliotheek en de Hogeschoolbibliotheek - benoemd werd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Dit gebeurde vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de UvA, en in bredere zin voor de maatschappij als geheel. De burgemeester van Bussum, Henk Heijman, reikte Verhagen deze onderscheiding uit.

Opening Academisch Jaar: Nol Verhagen ontvangt onderscheiding van burgemeester van Bussum
Nol Verhagen ontvangt onderscheiding van burgemeester van Bussum.

Muzikaal intermezzo

Het muzikaal intermezzo werd verzorgd door het UvA-Orkest J. Pzn Sweelinck. Zij speelden het 12e strijkkwartet 'American' opus 96 in F deel II van Dvorák.

UvA-Orkest J. Pzn Sweelinck
J. Pzn Sweelinckorkest