De Universiteit van Amsterdam is samen met TU Delft en de Nederlandse Technologiestichting STW een overeenkomst aangegaan met chemieconcern BASF om de basispatenten voor magnetocalorische materialen van de mangaan/ijzerfamilie in licentie te nemen. Koelingssystemen op basis van deze nieuwe materialen maken een efficiëntere koeling van koelkasten en airconditioningsystemen mogelijk en zullen waarschijnlijk conventionele compressortechnologie gaan vervangen.

Licentieovereenkomst met chemieconcern BASF rechten BASF.jpg
Foto: BASF

De magnetocalorische technologie is voortgekomen uit onderzoeksprojecten die uitgevoerd zijn door professor Ekkes Brück, eerst aan de Universiteit van Amsterdam en later aan de TU Delft. STW heeft de onderzoeksprojecten gefinancierd en de resultaten gepatenteerd. BASF werkt al enkele jaren samen met Brück binnen een zogeheten Industrial Partnership Programme (IPP). IPP’s zijn onderzoeksprogramma’s waarin de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) academische kennis koppelt aan industriële ambities door middel van hoogstaand fundamenteel onderzoek in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven.

Principes van magnetische koeling

Magnetocalorische materialen warmen op in een magnetisch veld en koelen weer af als ze uit dit magnetische veld gehaald worden. Een warmtepomp op basis van magnetocalorische materialen zou daarom een ideaal alternatief kunnen zijn voor traditionele koelingssystemen. Koelingssystemen op basis van het magnetocalorisch effect zouden energieverbruik flink kunnen verminderen. Zulke systemen zijn daarom ideaal voor een breed scala aan toepassingen, zoals koelkasten en airconditioners. Met deze technologie zijn geen koelgassen nodig.