De Comeniusprijs 2014 wordt toegekend aan universiteitshoogleraar prof. dr. ir. Louise Fresco. Zij ontvangt de prijs vanwege haar niet aflatende inzet om wetenschap onder de aandacht van het algemene publiek te brengen. De uitreiking vindt plaats op zaterdag 22 maart tijdens de Comeniusdag 2014 in de Grote Kerk van Naarden.

mw. prof. dr. Louise Fresco, Universiteitprofessor, grondslagen van duurzame ontwikkeling in internationaal perspectief
Foto: Jeroen Oerlemans

De Comeniusprijs is vernoemd naar de 17de-eeuwse Tsjechische wetenschapper Jan Amos Comenius. De jury van de prijs vat de overeenkomst tussen Comenius en Louise Fresco samen in de woorden: ‘zorg om de wereld, zorg voor de wereld’. Fresco ontvangt de prijs vanwege ‘haar niet aflatende inzet om de inspanningen van de wetenschap te midden van het algemene publiek te brengen. Daarbij slaat zij op tal van plekken in de wereld bij voortduring bruggen tussen verschillende terreinen van wetenschap; alles met het oog op verduurzaming van de samenleving, met name op het gebied van voedselproductie’, aldus de jury.

Fresco is sinds 2006 universiteitshoogleraar aan de UvA met als aandachtsgebied de grondslagen van duurzame ontwikkeling in internationaal perspectief. Per 1 juni 2014 is zij benoemd tot voorzitter van het College van Bestuur van Wageningen Universiteit en Research.

De Comeniusprijs werd eerder toegekend aan prof. dr. Robbert Dijkgraaf en aan prof. dr. Paul Schnabel.