Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Dr. Domenico Lenarduzzi, voormalig directeur-generaal van het Directoraat-generaal Onderwijs en cultuur van de Europese Commissie, is door Universitas 21 (U21) onderscheiden met de Gilbert Medal. Prof. dr. Dymph van de Boom, rector magnificus van de UvA, reikte de medaille vrijdag 11 april aan hem uit tijdens een speciale bijeenkomst in Brussel.

Dymph van den Boom die de U21 Gilbert Medal uitreikt aan dr. Domenico Lenarduzzi
Domenico Lenarduzzi en Dymph van den Boom (foto: U21, Natalie Hill)

Lenarduzzi ontving de medaille vanwege de pionierende rol die hij heeft gespeeld voor internationalisering in het hoger onderwijs. Hij is de bedenker en oprichter van het Erasmus-programma, dat werd gelanceerd in 1987 en sindsdien een centrale rol speelt in de internationalisering binnen het hoger onderwijs. 

Buitenlandervaring voor generaties studenten 

In de ruim vijfentwintig jaar sinds de aanvang van het programma hebben meer dan twee miljoen Europese studenten de mogelijkheid gekregen om in het buitenland te studeren, en konden honderdduizenden docenten ervaring opdoen in het buitenland. Zo heeft het programma generaties van studenten geholpen om hun taalvaardigheid, hun vermogen om te werken met mensen uit andere culturen, en hun inzetbaarheid te verbeteren. Vrijwel elke universiteit in de Europese Unie heeft tegenwoordig een internationaliseringsbeleid, en het is het pionierswerk van Lenarduzzi geweest dat studenten en medewerkers gestimuleerd heeft om internationaal te denken. 

De Gilbert Medal is vernoemd naar U21-oprichter prof. Alan Gilbert (†2010) en wordt jaarlijks toegekend. 

Over Universitas 21

Universitas 21 (U21) is een internationaal netwerk van 27 toonaangevende onderzoeksuniversiteiten uit zeventien landen. Het doel van het netwerk is intensieve samenwerkingsverbanden te creëren. De Universiteit van Amsterdam (UvA) is de enige Nederlandse partner in U21. De UvA en Lund University uit Zweden zijn de enige leden van continentaal Europa.