Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Tijdens het seminar 'Up to the Mainstream? Radical Right Parties in Western Europe, 2000-2013' staat de ontwikkeling van radicaal-rechtse partijen in West-Europa centraal. Politicologen van de UvA wisselen hun inzichten en ideeën hierover uit met collega-onderzoekers uit onder meer Denemarken, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Radical right
Flickr.com: Screenpunk

Radicaal-rechtse partijen hebben in de afgelopen dertig jaar verschillende veranderingen doorgemaakt. Met het aannemen van een master frame van anti-immigratie en electorale successen konden de partijen ontsnappen uit de politieke marges waar ze in de jaren negentig nog inzaten. Na de eeuwwisseling traden diverse radicaal-rechtse partijen toe tot regeringen, als volwaardige coalitiepartner of als gedoogpartij van een minderheidskabinet. Gaan de partijen richting mainstream, en zo ja, onder welke voorwaarden? Deze vraag staat centraal tijdens het seminar van de Amsterdam Institute for Social Science Research (AISSR), dat plaatsvindt donderdag 19 en vrijdag 20 juni.

Aan bod komen onder meer de perceptie van de kiezer, matiging van het radicale profiel, radicaal-rechtse partijen met regeerervaring en radicaal-rechts in de oppositie.