Met grote ontsteltenis hebben we vernomen dat UvA/AMC-medewerkers Joep Lange en Jacqueline van Tongeren, UvA-studente Sascha Meijer en oud-UvA-student Laurens van der Graaff aan boord waren van het verongelukte toestel van Malaysia Airlines. Onze gevoelens gaan uit naar hun kinderen, familie, vrienden en naaste collega’s.

Joep Lange en Jacqueline van Tongeren

Joep Lange en Jacqueline van Tongeren waren samen op reis naar het tweejaarlijkse aidscongres in Melbourne.

Joep Lange, hoogleraar infectieziekten, heeft een lange historie bij de Universiteit van Amsterdam en het Academisch Medisch Centrum, waar hij vanaf 1983 als internist en wetenschapper betrokken was bij de opkomende aidsepidemie, en waarbij hij één van de sleutelfiguren werd in het Nederlandse  aidsonderzoek. Hij was een grootheid in zijn vak, een inspirator voor velen, iemand die verandering in de wereld heeft gebracht met zijn onvermoeibare inzet.

Na een kort interval bij de World Health Organization (WHO) in Genève als Chief of Clinical Research and Drug Development bij het Global Programme on AIDS, keerde hij terug naar Amsterdam waar hij zich met ongelooflijk enthousiasme, visie en pionierschap inzette voor de bestrijding van aids en andere (infectie)ziekten in ontwikkelingslanden.

Joep was een groot inspirator voor iedereen die iets wilde doen aan de aids-tragedie in Afrika en Azië. Hij was geschokt te zien hoe vanaf 1996 dure hiv-therapieën toegankelijk werden in rijke landen, maar niet in Afrika. Het werd zijn missie daar verandering in te brengen, om de grote ongelijkheid in toegang tot levensreddende medicijnen te doorbreken. Hij was onder meer betrokken bij de opzet van de Nederlandse stichting PharmAccess en stond aan de basis van het Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD), een samenwerkingsverband van o.a. het AMC, de UvA en de Vrije Universiteit. Ook was hij één van de oprichters van het Health Insurance Fund, de eerste ziektekostenverzekering in Afrika.

Een van de professionele hoogtepunten was ongetwijfeld het presidentschap van de International AIDS Society. Het was met name in deze periode dat hij in Jacqueline van Tongeren een steun en toeverlaat vond bij het organiseren van de velerlei initiatieven, waarbij zij de laatste jaren de rol kreeg van hoofd Communicatie van het AIGHD. Door haar eerdere ervaring als verpleegkundige voor patiënten met hiv-aids was zij helemaal thuis op dit gebied. Het bleek een verbintenis die uitgroeide tot veel meer dan een collegiale relatie.

Wij zijn verslagen door het bericht en het besef dat wij twee zeer bijzondere mensen, die uitzonderlijk veel hebben betekend voor de gezondheidszorg wereldwijd, moeten missen.

Namens het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam,
Louise Gunning, voorzitter College van Bestuur UvA/HvA

Sascha Meijer

Sascha Meijer (1989) was studente bij de afstudeervariant Research & Redactie van de MA-opleiding Journalistiek en Media aan de Universiteit van Amsterdam. Voor deze studie heeft ze de BA-opleiding Media en Cultuur bij Mediastudies afgerond.

Sascha was een groot journalistiek talent. Al tijdens de opleiding maakte ze prachtige producties. Zo maakte ze voor de KNAW, samen met twee mede-studenten, een videoportret van René Bernards, winnaar van de Prijs Akademiehoogleraren 2013. Met een mede-studente reisde ze daarnaast door Brazilië en schreef daarover, onder andere voor The Post Online en in Het Parool. Ook maakte Sascha met twee andere jaargenoten een vernieuwende interactieve productie over de Ghanese gemeenschap in de Bijlmer, die onlangs werd gepubliceerd in NRC.next en online bij NRC Handelsblad. Sascha werkte het afgelopen halfjaar aan een programmaserie over prostitutie en mensenhandel in Nederland, die nog uitgezonden zal gaan worden door de EO.

Sascha was donderdag samen met haar vriend op weg naar Indonesië voor een vakantie. De staf en studenten van de MA Journalistiek en Media zijn zwaar aangeslagen door dit plotse, grote verlies. We hebben Sascha leren kennen als een warme en rustige persoonlijkheid die, op een voor haar kenmerkende manier, betrokken en gedreven was. Ze schrok niet terug voor moeilijke onderwerpen en gaf nooit op. Sascha trad iedereen met openheid tegemoet en liet mensen in hun waarde. Met haar open, sociale houding en haar scherpe oog voor menselijke verhalen was zij een heel goede journalist. Onze gedachten zijn bij haar familie en al haar vrienden.

Mirjam Prenger, coördinator MA Journalistiek en Media

Laurens van der Graaff

Ons bereikte het zeer verdrietige bericht dat onze oud-student Laurens van der Graaff, samen met zijn vriendin Karlijn Keijzer, behoort tot de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Studenten en docenten kunnen het nieuws nauwelijks bevatten.

Laurens studeerde naast Nederlandse taal en cultuur ook politicologie. Docenten herinneren hem als een enthousiaste en leergierige student, die zich in colleges actief en soms een tikje eigenwijs opstelde. Van 2010 tot 2013 was hij redacteur bij Propria Cures. Na zijn studie werkte hij als docent Nederlands bij het Geert Groote College. Hij was nog regelmatig in het PC Hoofthuis te vinden: Laurens verleende graag zijn medewerking aan voorlichtingsactiviteiten en arbeidsmarktorïentatie-bijeenkomsten. Wat hij van zijn eigen lessen liet zien, bewees altijd een grote liefde voor verhalen en taal, voor de maatschappij in de breedte en voor de leefwereld van leerlingen. Dat alles is tekenend voor Laurens’ bereidwilligheid, kritische blik en enthousiasme.

We wensen Laurens’ en Karlijns familie, vrienden en naasten veel sterkte toe.

Namens het bestuur van het departement Neerlandistiek,

Thomas Vaessens, Jeroen Jansen, Astrit Blommestijn