EN

Tijdens Lowlands 2014 geven Coolpolitics en Lowlands een podium aan de wetenschap. UvA-onderzoekers Ewald Engelen, Frank Linde en Wouter Vansteelant geven tijdens Lowlands University colleges over mondiale ongelijkheid, het higgsdeeltje, en het gedrag van vogels.

Lowlands bij avondschemering
Foto: Flickr, Merlijn Hoek

Ewald Engelen

Ewald Engelen, hoogleraar Financiële geografie, trapt op vrijdag 15 augustus om 15.00 uur af met een scherp college over de oorzaken van de financiële crisis, legale corruptie en de rol van het Nederlandse schaduwbankstelsel in het creëren en bestendigen van mondiale ongelijkheid.

Frank Linde

Op zaterdag 16 augustus om 13.45 uur legt Frank Linde, hoogleraar Experimentele hoge-energiefysica en directeur van Nikhef, uit hoe we de wereld dankzij het higgsdeeltje een beetje beter kunnen begrijpen. Hierdoor is er eindelijk zicht op de evolutie van ons universum: de oerknal.

Wouter Vansteelant

Promovendus Geo-ecologie Wouter Vansteelant sluit op zondag 17 augustus om 12.30 uur Lowlands University af met een college over de ‘Vogel het uit!’-app. Vogels kunnen via GPS-rugzakjes 24/7 gevolgd worden. Met de smartphone-app kan iedereen meehelpen aan wetenschappelijk onderzoek om het soms vreemde vogelgedrag te verklaren.