Prof. dr. Edward de Haan treedt binnenkort terug als decaan van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen (FMG) van de UvA. Na ampel beraad heeft hij besloten zich volledig te richten op zijn onderzoek, waartoe hij vorig jaar een prestigieuze ERC Advanced Grant ontving. Een opvolger wordt geworven. De Haan blijft zijn functie ten volle uitoefenen tot zijn opvolger bekend is.

Edward de Haan
Prof. dr. Edward de Haan (foto: Niels Blekemolen)

De Haan trad in 2008 aan als decaan en werd begin vorig jaar herbenoemd. In de zesenhalf jaar van zijn decanaat heeft hij een duidelijke koers uitgezet voor de faculteit en hier succesvol vorm en inhoud aan weten te geven. Zo zijn de prestaties van de faculteit in onderwijs en onderzoek uitstekend. De vorming van Graduate Schools heeft geleid tot een belangrijke herstructurering binnen de FMG. Ook op het gebied van huisvesting zijn er grote stappen genomen: het merendeel van de faculteit heeft inmiddels haar intrek genomen in de nieuwe huisvesting op de Roeterseilandcampus.

Vorig jaar wist De Haan, hoogleraar Neuropsychologie, een Advanced Grant van de Europese Research Council (ERC) te verwerven voor zijn onderzoek 'A Functional Architecture of the Brain for Vision'. In dit onderzoek zal hij in samenwerking met onder andere het AMC een groot cohort neurologische patiënten onderzoeken door middel van geavanceerde neuroimaging en  experimentele taken om selectieve visuele stoornissen in kaart te brengen.