De Universiteit van Amsterdam vierde maandag 1 september de opening van het academisch jaar 2014-2015. Diverse sprekers gaven hun visie op het thema ‘Amsterdam in de wereld: Afrika’.

Opening Academisch Jaar 2014, Louise Gunning
Louise Gunning. Foto: Dirk Gillissen

Voorafgaand aan de opening werd door Louise Gunning, voorzitter van het College van Bestuur, samen met alle aanwezigen stilgestaan bij de ramp met Malaysia Airlines MH17. Onder de slachtoffers waren AMC-collega’s Joep Lange en Jacqueline van Tongeren, studente Sascha Meijer en alumnus Laurens van der Graaff.

Amsterdam in de wereld: Afrika

Louise Gunning sprak over de universiteit als academic community. Hoe definieer je dit en wie maken er deel van uit? In haar toespraak kleurde de CvB-voorzitter de academic community in met de begrippen student experience en internationalisation. Dat laatste vormde een brug naar het thema. Nadat voorgaande jaren Europa en China centraal stonden, was het nu de beurt aan Afrika.

De UvA deelt al jaren kennis op het gebied van onderzoek en onderwijs door verschillende intensieve samenwerkingen met partners in Afrika. UvA-alumnus Rob de Vos, consul-generaal van Nederland in New York en voormalig ambassadeur in Zuid-Afrika, ging in op de versterkende rol die wetenschap, naast het bedrijfsleven en diplomatie, kan spelen in die internationale samenwerkingen.

Opening Academisch Jaar 2014, Rob de Vries
Rob de Vos. Foto: Dirk Gillissen

Aansluitend verzorgde een afvaardiging van de Centrale Studentenraad (CSR) een interactief intermezzo. Met het gedicht Share your dream with me door studente Jessica Endert, werden alle aanwezigen uitgenodigd hun droom voor de UvA op te schrijven. Het resultaat wordt later door de CSR aan het CvB aangeboden.

Vier jonge onderzoekers, gerelateerd aan het Amsterdam Institute for Global Health en Development (AIGHD) en PharmAccess waar ook Joep Lange en Jacqueline van Tongeren aan verbonden waren, vormden de afsluiting. Zij gaven korte presentaties over hun Afrika-gerelateerde onderzoek: vernieuwing van de gezondheidszorg, maar ook op de samenwerking tussen de UvA en Afrikaanse partners op het gebied van mobile health technology.

Opening Academisch Jaar 2014, Jessica Endert
Jessica Endert. Foto: Dirk Gillissen

Speciale uitgave

Meer over de samenwerking tussen de UvA en het Afrikaanse continent is te lezen in de speciale uitgave Progress through Partnership: The UvA and Africa, waar Joep Lange de drijvende kracht achter was.

Als u een of meer exemplaren van het boekje wilt ontvangen, stuur dan een mail naar: secretariaat-bc@uva.nl