Het nieuwe boek 'The Dutch Revolt and Catholic Exile in Reformation Europe' van UvA-historicus prof. dr. Geert Janssen vertelt de vergeten geschiedenis van katholieke vluchtelingen tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Het boek verschijnt deze maand bij Cambridge University Press.

Pieter Pietersz, epitaaf van de familie Bam (ca. 1575, St Nicolaikirche, Kalkar).

In de bloedige burgeroorlog (1566-1609) besloten talloze Nederlanders trouw te blijven aan de koning van Spanje en de kerk van Rome. Die keuze dwong duizenden mannen en vrouwen uiteindelijk te vluchten toen de rebellen van Willem van Oranje aan terrein wonnen. De opkomst van een onafhankelijke Nederlandse Republiek ging dus samen met een exodus van Nederlanders die niet geloofden in haar legitimiteit en toekomst.

Ingrijpende gevolgen

In geïmproviseerde asielcentra over de grens – in Keulen, Douai, Parijs en Rome – kwamen veel Nederlandse vluchtelingen voor het eerst in aanraking met contra-reformatorische media, radicale geestelijken en militante katholieke propaganda. De religieuze radicalisering van de ballingen had ingrijpende gevolgen, voor henzelf én hun omgeving. Vanaf 1585 konden veel katholieke vluchtelingen terugkeren naar de heroverde Zuidelijke Nederlanden. Hier brachten zij een activistisch, militant katholicisme, dat voorgoed de culturele scheiding bezegelde tussen Noord en Zuid – zoals die tot op heden heeft stand gehouden.

Op basis van veelal onbekend bronnenmateriaal - dagboeken, brieven en materiële cultuur – reconstrueert Janssen in zijn boek de wereld van Nederlandse vluchtelingen en hun religieuze radicalisering, maar verklaart hij ook de onvermoede invloed van de vluchtelingencrisis op de scheuring van de Nederlanden vierhonderd jaar geleden.

Over de auteur

Geert Janssen (1977) doceerde geschiedenis aan de universiteiten van Oxford en Cambridge. Sinds 2013 is hij hoogleraar Vroegmoderne geschiedenis aan de UvA.

Publicatiegegevens

Geert H. Janssen: The Dutch Revolt and Catholic Exile in Reformation Europe (Cambridge: Cambridge University Press, 2014) ISBN: 9781107055032.

In 2014-2015 is ‘De Republiek der Verenigde Nederlanden, 1515-1648’ het eindexamenonderwerp Geschiedenis op havo en vwo.