Altijd al zelf een robot willen programmeren? Of willen weten wat toenemende robotisering betekent voor de arbeidsmarkt. En hoe kun je ontdekken dat iemand liegt? Tijdens, en in aanloop naar, het Weekend van de Wetenschap, op 2, 4 en 5 oktober, opent de Universiteit van Amsterdam haar deuren.

Weekend van de Wetenschap

Alle UvA-activiteiten op een rij:

Hoera! De Robots komen

De maatschappij heeft in toenemende mate te maken met robotisering. Wat betekent dit voor de arbeidsmarkt? Zal de armoede van de minima toenemen? Of zorgt de automatisering juist voor een betere verdeling van welvaart, en kunnen we daardoor meer tijd vrij maken voor onszelf. Op donderdagavond 2 oktober geven informaticus Anthony van Ingen en filosoof en socioloog Jan Popma van de Universiteit van Amsterdam hun visie op het thema en gaan het debat met het publiek aan.

U-Meet

In de aanloop naar het Weekend van de Wetenschap organiseren de universiteiten jaarlijks de U-Meet met als doel het draagvlak voor het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek te versterken. Wetenschap, maatschappelijk middenveld en politiek ontmoeten elkaar om (aanzetten tot) oplossingen te ontwikkelen voor een actueel maatschappelijk probleem.

Tijd en locatie

Tijd: donderdag 2 oktober, 19.30 - 21.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.
Locatie: CREA (Theaterzaal), Nieuwe Achtergracht 170 Amsterdam.

Psychologisch onderzoekslab (LAB) van de UvA

Helpen mindfulness-oefeningen bij kinderen met ADHD? Hoe zit het met jouw leiderschapskwaliteiten en heeft dit een verband met hoe narcistisch je bent? Hoe goed ben je in de waarneming van emoties, en kun je ontdekken of iemand liegt? Tijdens het Weekend van de Wetenschap op zaterdag 4 oktober kun je bij het onderzoekslab (LAB) van Faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA niet alleen meer te weten komen over menselijke processen, maar deze ook zelf ervaren.

Tijdens het weekend van de wetenschap op zaterdag 4 oktober kun je bij het onderzoekslab (LAB) van de UvA deelnemen aan onderzoek, worden er demonstraties gegeven en zijn er lezingen over recent onderzoek. Maak kennis met diverse technieken die hersenactiviteit kunnen meten, zoals eye-tracking, TMS, tDCS en EEG.

Tijd en Locatie

Tijd: Zaterdag 4 oktober, 12.00 - 16.00 uur. Aanmelden via onderstaande link. Het aantal plaatsen is beperkt.

Locatie: Onderzoekslab van Psychologie, Roeterseiland, Nieuwe Achtergracht 129. Amsterdam.

Open dag Science Park

De Faculteit der  Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam zet tijdens de open dag van het Science Park haar deuren open.

Er zijn activiteiten voor jong (vanaf 7 jaar) en oud. Zo zijn er diverse rondleidingen in de kassen, bij de scheikundelaboratoria, in het computermuseum of de sterrenkoepels. In de collegezalen worden verschillende minilezingen gehouden. Ook zijn er demonstraties: scheikundeproefjes en natuurkunde-experimenten, forensisch onderzoek, robot-mens interactie, diverse telescopen en nog veel meer. Bezoekers kunnen zelfs zelf een robot programmeren of een komeet knutselen.

Tijd en locatie

Tijd: Zaterdag 4 oktober, van 12.00 - 17.00 uur. Aanmelden niet nodig.
Locatie: Amsterdam Science Park, Science Park 904, Amsterdam.

Waardering voor de wetenschap: een Duitse les?

Hoe groot is de waardering voor de wetenschap in Nederland? Wat is de rol voor de politiek en de samenleving in dit systeem? En kunnen wij van Duitsland leren? Wetenschappers vertellen en het publiek discussieert mee.

Hoe groot is de waardering voor de wetenschap in Nederland? Wat is de rol voor de politiek in dit systeem? En in hoeverre kan de samenleving bij het uitoefenen van de wetenschap betrokken worden? Gedurende de bijeenkomst komen drie wetenschappers aan het woord die vanuit hun perspectief en kennisgebied naar dit thema kijken. De focus ligt daarbij op de samenwerking en in het voornaam de vergelijking tussen Nederland en Duitsland. Kan Nederland van Duitsland leren? En zo ja, wat? De bijeenkomst bouwt voort op het onlangs verschreven advies “Boven het maaiveld” over het Nederlandse wetenschapssysteem door de AWT.

Tijd en locatie

Tijd: zondag 5 oktober, van 16.00 tot 18.00 uur.
Locatie: Spui 25, Amsterdam

Over Weekend van de Wetenschap

Het Weekend van de Wetenschap is hét wetenschaps- en technologiefestival van Nederland. In het weekend van 4 en 5 oktober openen musea, (onderzoeks)instellingen, laboratoria, universiteiten, bedrijven en vele andere organisaties hun deuren voor het brede publiek.