Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Op de Avond van Wetenschap & Maatschappij ontving prof. dr. John Kastelein, klinisch en genetisch wetenschapper aan het AMC, de Huibregtsenprijs 2014 voor de eerste geregistreerde gentherapie ter wereld.

John Kastelein ontvangt de Huibregtsenprijs-2014
Foto: Frank van Driel

De jury sprak haar waardering en bewondering uit voor de daadkracht en de vastberadenheid waarmee Kastelein meer dan een kwart eeuw gewerkt heeft aan het geregistreerd krijgen van een therapie die van zeer groot belang is voor de medische wetenschap. Het bedrijf dat de gentherapie samen met Kastelein heeft helpen ontwikkelen, heeft zich gevestigd in Nederland, wat een belangrijke bijdrage betekent aan de Nederlandse kenniseconomie.

Kastelein ontving een cheque ter waarde van € 25.000 en een bronzen sculptuur van kunstenaar Wil van der Laan uit handen van Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Over de Huibregtsenprijs

De prijs is bestemd voor een onderzoeksproject dat wetenschappelijk vernieuwend is en dat zicht biedt op een maatschappelijke toepassing. Voor de Huibregtsenprijs 2014 waren twintig projecten ingediend. Uit de inzendingen had de jury, onder voorzitterschap van KNAW-president Hans Clevers, zes onderzoeksprojecten genomineerd.