Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Op donderdag 9 oktober heeft de Universiteit van Amsterdam een speciale certificaatceremonie gehouden ter ere van de ontvangers van de Amsterdam Merit Scholarship (AMS) en Amsterdam Excellence Scholarship (AES) van dit jaar. Tijdens de ceremonie in de Agnietenkapel hield de rector magnificus van de UvA, Dymph van den Boom, een toespraak en namen de AES- en AMS-studenten hun certificaten in ontvangst.

AMS / AES certificate ceremomy

Een traditie van tolerantie en liberalisme

De ceremonie werd officieel geopend door rector magnificus Dymph van den Boom, die de geschiedenis van Amsterdam als een tolerante, liberale en dynamische stad aanhaalde. In haar toespraak heette Van den Boom de bursalen welkom in Amsterdam en aan de UvA, waarna ze haar betoog vervolgde met enkele belangrijke ontwikkelingen die in het verleden in Amsterdam hebben plaatsgevonden, waaronder de oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), 's werelds eerste effectenbeurs en multinational. Volgens Van den Boom benutten de mensen achter deze en andere ontwikkelingen ten volle de vrijheid die de stad hun bood om 'nieuwe initiatieven te ontplooien en onbekende paden te verkennen'. De UvA, die onlosmakelijk met Amsterdam verbonden is, deelt deze eigenschappen met de stad en is trots op haar lange traditie van ruimdenkendheid en maatschappelijke betrokkenheid. Van den Boom besloot haar toespraak door de grote bijdrage te benadrukken die studenten nog steeds leveren aan Amsterdam – en in het verlengde daarvan de UvA – als een dynamische plek voor werken, wonen en studeren.  

AMS / AES certificate ceremony
Rector magnificus Dymph van den Boom overhandigt een van de studenten een scholarshipcertificaat. Foto: Dirk Gillissen

Mondiale stromen

Jan Nijman, hoogleraar Urban Studies aan de UvA, ging verder in op de unieke eigenschappen en het unieke karakter van Amsterdam en sprak in zijn toespraak kort over het onderwerp 'mondiale stromen', zoals de stromen van geld, goederen, grondstoffen en mensen. Volgens Nijman vertegenwoordigen AES- en AMS-studenten een integraal onderdeel van deze globale stromen en maken ze door hun internationale achtergrond deel uit van een selecte groep 'mondiale burgers'. Amsterdam was een van de steden die aan de wieg van deze mondiale stromen stond. Met een verwijzing naar Spinoza en Descartes, twee grote denkers die nauw met Amsterdam verbonden waren, spoorde Nijman de aanwezigen aan de kans om in Amsterdam te wonen en te studeren optimaal te benutten door zowel binnen als buiten de collegezaal kennis op te doen. 

Na Nijmans toespraak bedankten twee bursalen, Parika Ganeriwal en Funda Kocaarslan, de UvA voor de kans om hun studie in Amsterdam voort te zetten. Ganeriwal, die afkomstig is uit India en de masteropleiding European and International Labour Law volgt, onderstreepte het belang van het studeren van rechten in een land dat bekendstaat om zijn enorme bijdrage aan de rechtswetenschap. Kocaarslan gaat de onderzoeksmaster van Pedagogiek, onderwijskunde en de lerarenopleiding volgen en maakte van haar toespraak gebruik om het belang van studeren aan de UvA te benadrukken. 'Zonder de steun van de UvA en deze beurs was het avontuur dat mijn leven heeft veranderd, niet geslaagd.' 

Het hoogtepunt van de middag was het overhandigen van de certificaten, die door de rector aan elke student persoonlijk werden uitgereikt. Na de felicitaties kregen de studenten de mogelijkheid om een groepsfoto te maken. De ceremonie werd officieel beëindigd met een feestelijke borrel en receptie. 

Over de Amsterdam Merit Scholarship en de Amsterdam Excellence Scholarship

De Universiteit van Amsterdam verleent elk jaar Amsterdam Merit Scholarships aan excellente studenten van buiten de Europese Economische Ruimte. 

De Amsterdam Excellence Scholarship is in 2014 ingesteld en is bedoeld voor uitzonderlijk getalenteerde masterstudenten van buiten Europa. Om aan deze studenten beurzen te kunnen verstrekken, wordt onder meer geworven onder alumni en vrienden van de UvA via het Jaarfonds van het Amsterdams Universiteitsfonds.