Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Rapper Typhoon, ofwel Glenn de Randamie, is gasthoofdredacteur van het eindejaarsnummer van 'Folia Magazine', het weekblad van de UvA en de HvA. De voormalig UvA-student Religiestudies kreeg de vrije hand in het aandragen van onderwerpen en ideeën voor artikelen.

Cover Folia 17-12-2014

Traditioneel wordt een gasthoofdredacteur gevraagd mee te denken over de laatste Folia van het jaar. Eerder waren dat onder anderen meesterkok Ron Blaauw, Aaf Brandt Corstius columnist) en haar broer Jelle Brandt Corstius (publicist en programmamaker), en schrijver Arnon Grunberg. 

Enthousiasme en kwaadheid

In het eindejaarsnummer staan de achtergrond en interesses van de rapper zelf centraal. Zo komen privacy, religie en het Nederlandse slavernijverleden aan de orde. ‘Typhoon straalt enthousiasme en liefde uit, maar daaronder zit ook veel kwaadheid over onrecht en onbegrip,’ aldus Clara van de Wiel, waarnemend hoofdredacteur van Folia. ‘Al deze aspecten hebben we in dit nummer proberen te verwerken.’ 

Nederhop, privacy en slavernij

Voor de special schreef auteur Thomas Heerma van Voss een essay over nederhop. In een dubbelinterview analyseren UvA-hoogleraren Beate Roessler en Natali Helberger het gemak waarmee men in Nederland privacy opgeeft. Neerlandici bogen zich over de teksten van Typhoon en in een achtergrondartikel wordt gekeken naar geschiedenisonderwijs over de slavernij. Daarnaast zijn verschillende Nederlandse rappers met hun familie op de foto gezet. Uiteraard ontbreekt ook een interview met Typhoon zelf niet.

Op dinsdag  16 december om 17.00 uur neemt Typhoon zijn eigen Folia in ontvangst.